Håkan Borgström har skrivit en bok för vetgiriga barn och ungdomar som förklarar hur vetenskapen ofta hämtar inspiration från naturen. Pedagogisk, snygg och underhållande – men kan den konkurrera med Youtube?
De flesta har nog någon gång fascinerats över naturens fiffighet. Som hur svamparna hjälper träden att få upp näring ur marken, hur tusentals myror lyckas samarbeta med varandra, hur spindeln väver ett nät för att fånga sitt byte och så vidare. Under århundradens lopp är det många som har studerat naturen och gjort uppfinningar som på olika sätt ska efterlikna de naturliga processerna – biomimik som det kallas med ett lite finare ord.
Den här boken handlar om de där uppfinningarna. Det är en tunn men samtidigt faktaspäckad bok som kanske i första hand vänder sig till vetgiriga barn och ungdomar i 8–15-årsåldern men som också kan uppskattas av vuxna.
Här berättas till exempel om schweizaren George de Mestral som såg hur kardborrarna fastnade överallt och tillverkade ett tyg som, när det pressades samman, fastnade på samma sätt som kardborrarna.
Eller det japanska snabbtåget Shinkansen vars ”nos” liknar huvudet och näbben på kungsfiskaren och som är gjort för att undvika höga smällar när tågen passerar tunnlar i hög hastighet. Beskrivningarna av uppfinningarna blandas med fakta om djur som vi kanske skulle kunna inspireras av i framtiden. Visst hade det varit häftigt om vi precis som vissa maneter hade kunnat omvandla oss själva tillbaka till en tidigare del av våra liv och på så sätt leva längre?
Eller om vi som brunbjörnen kunde gå i ide i fem månader utan att ens behöva kissa (en del av hemligheten bakom att björnarna kan sova så länge utan att drabbas av fetma och åderförkalkning är för övrigt enligt boken att de bälgar i sig 30–50 liter blåbär om dagen under hösten)?
Boken är skriven av Håkan Borgström som jobbat som vetenskapsjournalist och även skrivit ett antal populärvetenskapliga barnböcker. Erfarenheten av att skriva populärvetenskapligt märks tydligt, språket är rakt och enkelt samtidigt som det inte slarvas med faktauppgifterna (det ska tilläggas att boken också är faktakontrollerad av Fredrik Moberg som bland annat är forskare och chef för miljöorganisationen Albaeco).
Eftersom en del ord och begrepp kan vara svåra att förstå för den yngre målgruppen finns det längst bak fördelaktigt nog en ordlista. Boken är också snyggt utformad med många färgrika bilder och ”visste du att”-faktarutor.
Min enda egentliga invändning, eller kanske snarare fundering, är hur många 12–13-åringar i dag som läser böcker av den här typen? Den mesta informationen går förmodligen att hitta på Youtube, som ju också har fördelen att man i rörlig bild kan visa hur djuren beter sig och även visa upp de uppfinningar som inspirerats av naturen.
På det sättet känns en illustrerad faktabok kanske något förlegad, men samtidigt är det ju inte alla barn som har tillgång till digitala verktyg. En bok har dessutom fördelen att man kan sjunka in i den utan att störas av andra saker som plingar till eller poppar upp på skärmen.
En viktig del, som gärna hade fått ta mer plats i boken, är påminnelsen om att naturen är så smart eftersom den under miljontals år fått pröva sig fram och så småningom hittat rätt genom det som vi kallar för evolution. Allt som sker i naturen sker ju av en slump, men prövar man tillräckligt många gånger hittar man så småningom rätt.
Kanske är det också den viktigaste lärdomen vi kan dra av den här boken – våga testa och testa på nytt om det första försöket inte fungerar. Det är ett budskap som såväl vuxna som barn skulle kunna tjäna på att ta till sig.
Fakta:
Titel: Härma naturen! Uppfinningar från evolution
Författare: Håkan Borgström
Förlag: Idus förlag
Sidantal: 73 sidor