Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Fredsfestival lockar med seriösa samtal om fred och klimat

Gudrun Schyman vill se mer seriösa samtal om krig, fred och klimat.

Just nu pågår Österlens fredsfestival för tredje året i rad. Temat är samma som förra året, och lika aktuellt: Fred på jorden, fred med jorden. Med föreläsningar, panelsamtal, musik och manifestationer är förhoppningen att lyfta hur klimatkris, krig och upprustning är tätt sammanflätade, men också att ge hopp och verktyg för handling.

Även om det bara är tredje året i den nuvarande tappningen så har Österlens fredsfestival i Simrishamn börjat locka allt fler människor.

– Det är väldigt mycket mer människor i år och vi har också inlett med en manifestation genom stan som lockade omkring 100, 150 personer. Det är väldigt mycket på ett såpass litet ställe, säger Gudrun Schyman, en av arrangörerna, över telefon.

Såpass många har visat ett intresse för festivalen att det varit svårt att få stolarna att räcka till under fredagen.

– Jag tror många känner ett behov av att få annan info än den vi får i media idag. Det är mycket krigshetsande och skriver man någonting annat så blir man påhoppad och utmålad som Putinvän eller Putinkramare. Det är en hätsk debatt och det förs inga seriösa samtal. Det tror jag är en orsak, det finns ett genuint behov av att samlas och diskutera på en intellektuellt sätt.

Vill folkbilda om fred och klimat

Avsikten med festivalen är att vara folkbildande.

– Folkbildningen är central. Vi kommer hålla på till söndag och jag hoppas att folk går ut ur det här med förnyad energi, att det manar till handling, säger Gudrun Schyman.

Bland annat vill arrangörerna visa på de kopplingar som finns mellan krig/fred och den accelererande klimatkrisen.

– Vi kan nu se hur Rysslands invasion av Ukraina lett till offentlig upprustning överallt. Det i en tid när klimatkriserna duggar tätt. Vi borde lägga alla ansträngningar, ekonomiska och intellektuella, på att komma nån vart i de frågorna.

Flera av föreläsarna är experter på just hållbarhet och miljö, såsom exempelvis Sverker Sörlin, författare och professor i miljöhistoria vid KTH och Sasja Beslik, internationell hållbarhetsekonom.

Demokratisk kris

I en debattartikel i Ystads allehanda skriver Schyman: ”I det här läget måste vi våga ställa frågan om hur många människor som ska behöva fly, hur många barn som ska behöva bli föräldralösa, hur många människor i fattiga länder som ska behöva gå under till följd av matbrist för att grödan sitter fast i Ukrainas hamn, hur många som ska behöva fly undan extremvädrets konsekvenser och vart ska de ta vägen? Och vi måste våga ifrågasätta det ekonomiska tänkande som för kortsiktig vinning sätter hela det planetära systemet på spel.”

Till Syre säger hon att hon tycker mediesituationen idag är undermålig.

– Klimatkrisen beskrivs som en fråga vid sidan om alla andra. Det behövs en större medvetenhet och en betydligt tuffare politik i de här frågorna. Det kommer många krav, men det är stumt från politikerhållet. Det är väldigt allvarligt och en demokratikris som vi har.

Österlens fredsfestival, programmet i urval:

Fredsfestivalen pågår 4-5 augusti, Hamnplan Simrishamn

Fredag:

14.00 Pierre Schori, tidigare minister (S) och FN-ambassadör talar om militariseringen av Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik.

15.15 Scensamtal om kulturen som verktyg och behovet av ”inre omställning”. Medverkande: Beatrice Järås, Therese Uddenfeldt och Frans Libertson.

16.30 Sverker Sörlin, författare och professor i miljöhistoria vid KTH, talar om ”Moralen i Antropocen: Klimatkrisen, demokratin och vår existentiella belägenhet”.

19.00 Jan hammarlund, trubadur som sedan 1972 kombinerat sitt engagemang för nedrustning, jämlikhet och solidaritet med musiken.

Lördag:

10.00 Hur bygger och värnar vi fred? Medverkande: David Bennett, småbrukare, omställare och författare.

13.00 Hur härlig är jorden? Författaren och poeten Mats Söderlund om hur klimatnödläget ser ut i verkligheten och om att sluta fred med planeten.

16.15 Spaning: En ekonomi inom de planetära gränserna – när var hur? Medverkande: Sasja Beslik, internationell hållbarhetsekonom.

18.00 Emil Jensen: Musik, poesi och komik om biologisk mångfald, hållbarhet och fred.

Söndag:

11:00 Fredsgudstjänst i S:t Nicolai Kyrka, i samarbete med Svenska kyrkan.

Källa: Österlens fredsfestivals facebooksida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV