Startsida - Nyheter

Radar · Arbetskritik

Tesla-strejken avgörande för svensk arbetsmarknad

Strejkvakt utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp.

Strejken mot Teslas svenska dotterbolag som bröt ut i fredags har blivit en världsnyhet. Konflikten kommer också bli principiellt viktig för båda parter och visa vägen framåt för svensk arbetsmarknad.

Tesla har inte gjort sig känt som ett fack-vänligt företag, snarare tvärtom. Företaget har inget kollektivavtal någonstans i världen och har i USA dömts för att ta till olagliga åtgärder för att motarbeta anställda som velat organisera sig fackligt.

När IF Metall gick ut i strejk mot Teslas dotterbolag TM Sweden i fredags blev det därför en världsnyhet. Det globala fackförbundet IndustriALLs generalsekreterare Atle Høie uttryckte sig så här:

– Elon Musk’s affärsmodell respekterar inte mänskliga rättigheter. Nu utmanas han av en av våra starkaste fackföreningar. Vi måste besegra Teslas affärsmodell och Sverige är det bästa stället att börja, sa han enligt Dagens arena.

Mycket på spel

För Tesla handlar striden inte bara om några anställda i Sverige, utan om att en eventuell förlust och ett påskrivet kollektivavtal inte ska sprida sig till andra delar av världen. För facket och den svenska arbetsmarknadens del så står den svenska modellen på spel. Ett företag som inte har kollektivavtal kan rubba konkurrensen och öppna för dumpning av arbetsvillkoren på andra verkstäder.

I Sverige finns inget skrivet i lagen om löner, vilket det gör i många andra länder. Därför brukar facken försvarar kollektivavtalen så hårt.

– Om fackföreningarna ger upp får vi ändra hela den svenska arbetsmarknaden, säger strejkforskaren Christer Thörnqvist till TT.

Han menar att man får gå tillbaka så långt som till 1995 för att hitta en liknande strejk. Då gick Handels ut i strejk mot det amerikanska företaget Toys R us. Den gången slutade det med att företaget efter tre månaders strejk till sist skrev på ett kollektivavtal.

Under de tre månaderna gick flera andra fack ut i sympatistrejk. Kommunal blockerade företagets sophämtning, Transport stoppade alla leveranser, Seko upphörde med posthanteringen, och Finansförbundet blockerade banktransaktioner, skriver Dagens arena.

Självklart att visa stöd

Den 7 november kan även Unionen och Sveriges Ingenjörer gå ut i strejk, om inget kollektivavtal nås med betaltjänstbolaget Klarna. Idag meddelar fackförbunden Vision och ST att de kommer ge sitt stöd till den utannonserande strejken.

– Att Klarna väljer att neka medarbetarna kollektivavtal är under all kritik. Kollektivavtal skapar trygghet, förutsägbarhet och inflytande oavsett bransch. För oss på Vision är det självklart att vi visar vårt stöd för fackförbund som Unionen, som nu varslar om strejk. Klarna måste tänka om och lyssna på medarbetarna, säger Eva-Lotta Nilsson, förhandlingschef på fackförbundet Vision, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV