Efter att EU:s livsmedelsmyndighet Efsa inte identifierat kritiska problemområden för det omtvistade ämnet glyfosat har nu EU-kommissionen tagit det väntade beslutet: Att ge det ett förnyat godkännande.
Ämnet som funnits sedan 1970-talet är den vanligaste substansen i växtskyddsmedel i Sverige och världen. Men har de senaste åren varit omtvistat efter att International agency for research on cancer, IARC, som ligger under WHO, 2015 kom med en slutsats som skapade rubriker världen över: Att glyfosat troligen är cancerframkallande. I USA har också flera domar fallit som konstaterat att det glyfosatbaserade bekämpningsmedlet Roundup orsakar cancer. Men andra instanser i EU och USA, har kommit fram till att glyfosat inte orsakar cancer. Under 2022 gjorde Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) en utvärdering, som kom fram till att glyfosat varken är cancerframkallande, mutagent eller påverkar fertiliteten hos människor. Däremot att det kunde vara giftigt för livet i vatten och orsaka allvarliga ögonskador. Men i somras kom den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) fram till att de inte identifierat några kritiska problemområden.
EU-kommissionen har nu förnyat godkännandet av glyfosat i tio år till, grundat på Efsas bedömning. Ett beslut som kommissionen tog själv efter att kommissionen inte lyckats uppnå en kvalificerad majoritet hos medlemsländerna för sitt förslag den 16 november.
Kemikalieinspektionen utvärderade
Svenska Kemikalieinspektionen var delaktig i utvärderingen av glyfosats miljöeffekter och vilken påverkan det kan ha på människor och djurs hälsa.
— Vanligtvis är det ett medlemsland som gör utvärderingen för ett verksamt ämne i växtskyddsmedel, men för glyfosat var underlaget så omfattande att fyra myndigheter från Frankrike, Nederländerna, Ungern och Sverige gemensamt tog sig an uppgiften, säger Katarina Lundberg, toxikolog och chef på enheten Ämnesutvärdering på Kemikalieinspektionen i ett uttalande.
Men forskarnätverket European network of scientists for social and environmental responsibility (ENSSER), var kritiska inför beslutat – och kallade utvärderingssystemet för bristfälligt och för att inte gett tillräcklig vikt till försiktighetsprincipen. Bland annat menar de att Efsa underlåtit att beakta omfattande vetenskapliga bevis från laboratoriestudier, ”som visar att glyfosat kan ge upphov till toxicitet och allvarliga sjukdomar”. Men också att ”de osäkerhetsfaktorer som Efsa identifierat när det gäller effekterna av glyfosat och glyfosatbaserade herbicider på komplexa system, inklusive biologisk mångfald och mikrobiom, i själva verket är indikationer på potentiella negativa effekter i dessa system”.