Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Ät veganskt och slå tre flugor i en smäll

En potatissallad med sparris och salsa verde.

När maten blir dyrare kan man hålla matkostnaderna nere och samtidigt minska sina utsläpp genom att äta veganskt, skriver Annika Rullgård, och tipsar om närproducerad vegansk mat.

DEBATT. Maten har under det senaste året gått upp 20 procent i pris. De flesta livsmedel har blivit dyrare. Många hushåll kan dock hålla sina matkostnader nere genom att välja prisvärda alternativ som att utesluta till exempel paprika och honungsmelon.

Ett sätt att minska matkostnaderna är att sluta att äta animaliska livsmedel, det vill säga, äta vegansk mat. Men att byta animaliska livsmedel mot veganska kan te sig lättare sagt än gjort. Sedan jag för 46 år sedan slutade att äta kött och fisk har jag gjort en matresa som samtidigt lärt mig både nödvändig näringslära och tillagning av vegansk mat. Till god hjälp har jag haft ett häfte som kom ut just för 46 år sedan. Författaren går ut från en mall att hålla sig till för en näringsmässigt fullvärdig huvudmåltid: Potatis, bönor/ärter/linser, mörkt grön grönsak, en rotfrukt, till exempel en råriven morot och en knäckebrödssmörgås.

Mall kan låta tråkigt men jag lovar: Det går att variera näst intill oändligt. Potatis kan tillagas på många olika sätt, det finns åtskilliga gröna grönsaker som växer bra här i landet och det är lätt att hitta åtminstone 20 sorters baljväxter där de flesta kan odlas i Sverige.

Jag har prismässigt jämfört en måltid där 1 hg kött för 100 kr/kg bytts ut mot drygt 1 hg av en baljväxt för 30 kr/kg men där övriga ingredienser är lika och båda måltiderna är fullvärdiga näringsmässigt och båda innehåller cirka 2 000 kcal. Måltiden med kött eller fisk visade sig kosta cirka 50 procent mer än den veganska som kostar cirka 15 kr medan måltiden som innehåller kött eller fisk i stället för en baljväxt kostar 22 kr.

Genom att ersätta kött med en baljväxt får man inte bara en ekonomisk vinst. Det blir också avsevärt mindre utsläpp av koldioxid och metan i atmosfären. Lägre konsumtion av animaliska livsmedel är en viktig del i att mildra den pågående globala uppvärmningen och dess konsekvenser.

I dag föds ofattbart många djur upp för att bli mat till människor, en uppfödning som drivs industriellt. Av den sammanlagda vikten av alla landlevande däggdjur utgör boskapsdjur 60 procent, människorna 36 procent och de vilda djuren enbart är 4 procent. Byts animaliska livsmedel ut mot baljväxter minskar den stora mängden boskapsdjur och därmed minskat tryck av bland annat koldioxid på Jorden. Ju fler som byter animaliska livsmedel mot baljväxter, desto färre djur hamnar i vad som med rätta kan kallas industriell djurhållning. Oavsett vad som påstås av kött- och mjölkproducenterna, samt LRF, far alla djur inom livsmedelsproduktion illa. Bönderna riskerar dock inte att bli arbetslösa för de kan gå över till att producera baljväxter.

Med vegansk mat blir tre saker bättre: Maten kostar mindre, det blir mindre utsläpp av koldioxid och metan plus att färre djur tvingas leva ett hårt liv innan de efter mer eller mindre plågsam frakt slaktas.

Så vad sägs om potatis- och broccoligryta med Rättviksärter, potatissallad med svarta bönor och grönkål, Gotlandslinser i en potatisgratäng till brysselkål eller potatismos serverad med bönburgare och kålsallad?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV