Sällsynta fjärilar har försvunnit på tre av fyra platser i östra Danmark, visar en ny stor studie.
– Fjärilar är en bra indikator för andra arter. Om fjärilen försvinner har också andra arter försvunnit, säger Therese Nissen i danska Naturskyddsföreningen.
I studien från Köpenhamns universitet har man tittat på 22 sällsynta dagfjärilar i östra Danmark. På 26 år har fjärilarnas spridning krympt med 72 procent – de har alltså försvunnit från nästan tre av fyra platser.
1993 fanns fjärilarna på 565 platser. 2019 på 158. Samtliga arter, utom en, har minskat. Biologen Emil Blicher Bjerregård, som gjort studien, kommer inte att bli förvånad om minst åtta av arterna som ingått i undersökningen är utdöda om några år.
– Det tar rätt lång tid innan en art är borta för den måste försvinna från alla platser. Men det är nära för riktigt många arter, säger han.
Undersökningen är gjord i östra Danmark men enligt Blicher Bjerregård råder i stort sett samma läge även på Jylland.
Den drastiska tillbakagången beror på hur marken i Danmark brukas. Fjärilarnas livsmiljöer är dåligt skyddade mot mänskliga aktiviteter och skyddade naturområden bedöms utgöra högst 2,3 procent av Danmarks areal medan lantbruket utgör över 60 procent.
Studiens resultat förvånar inte Therese Nissen, natur- och miljöpolitisk rådgivare i Danmarks Naturskyddsförening. Hon säger att det är viktigt att skydda mer natur.
– Annars tror jag helt enkelt att vi kommer att förlora många arter.