Kampen mot det svenska Natointrädet är långt ifrån över. Det är huvudbudskapet i helgens manifestation mot ett svenskt inträde i militäralliansen, som arrangeras av Nätverket nej till Nato.
– För mig är det en existentiell fråga för Sverige. Det är jätteviktigt att våra röster hörs, säger skådespelaren Håkan Julander.
Det har snart gått tio månader sedan Sverige tillsammans med Finland lämnade in sin ansökan om att gå med i Nato. Detta efter en historisk vändning av Socialdemokraterna, som inom loppet av några veckor bestämde sig för att byta ställning i frågan. Nu väntar bara Turkiet och Ungerns godkännande.
Men kampen är inte över och utvecklingen mot upprustning och krigshets fortfarande möjlig att vända. Det menar Nätverket nej till Nato som på lördag arrangerar en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm.
”Tillsammans kan vi vända denna odemokratiska och militaristiska utveckling – kraften och hoppet finns i ett starkt, enat motstånd”, skriver arrangörerna i informationsbladet, där de också tillägger att organisations-, regions- eller nationsflaggor samt fanor och vimplar bör lämnas hemma.
På talarlistan på lördag finns bland flera Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till Tecknaruppropet, läkaren och den tidigare S-ledamoten Sven Britton, flerårigt engagerad i motstånd mot kärnvapen, samt skådespelarna Håkan Julander och Richard Turpin.
”Kaos-demonen”
Håkan Julander kommer ge röst åt sin dikt ”Kaos-demonen”, och läser (under intervjun) upp följande strof:
– Vi säger ingenting, den får ljuga brett, för rädslan för att tänka fel, är större än att göra rätt.
För honom är kaos-demonen Nato, ”en krigsindustri” som han beskriver som ett förkroppsligande av idén om att den västerländska människan står för ”idealet”, som den har rätt att sprida med våld.
– Med min konstnärliga tolkning ser jag det som en förlängning av korståg och kolonialism, säger Håkan Julander.
Han understryker också att röster om vad Nato egentligen är och vad det innebär att gå med, har varit nästintill obefintliga i den massmediala debatten. Därför är det extra viktigt att de röster som finns går ihop och tillsammans visar sin närvaro.
– Det är som en mardröm att militariseringen och krigspropagandan fullständigt har tagit över. Människor mejas ner i skyttegravar i kriget, det är fruktansvärt. Men på vilket sätt ska Natomedlemskap göra det bättre? Det eldar bara på.
Kulturvärlden lyser med sin frånvaro i Nato-motståndet och måste vakna upp och ge sig ut i debatten, tillägger Håkan Julander och fortsätter;
– Vad är ens Nato? Vad har USA, som ju är Nato, gjort i decennier? Dödat hundratusentals människor i Irak, Afghanistan och Libyen. Men det är ingen som vågar säga något, för då blir du ett Putintroll.
Bedrövande klimat som förbereder för krig
Skådespelaren Richard Turpin motsätter sig idén om att Nato skulle vara någon slags fredsbevarande allians.
– Den mest relevanta frågan som bör ställas här är ”vad är Nato?”. Det är hot om kärnvapenkrig och ut och döda folk i världen. Det är ett redskap för den amerikanska maktelitens intressen.
Likt Håkan Julander pekar han på att kritiska perspektiv inte har hörts i debatten om det svenska Natomedlemskapet.
– På presskonferens efter presskonferens pratas det om påverkansoperationer. Men blir vi inte dagligen utsatta för den värsta påverkanskampanjen någonsin? Det är ett bedrövande klimat som totalt är inriktat på att förbereda oss inför krig, jag är livrädd för det.
Vad är ditt budskap inför demonstrationen? Varför bör folk delta?
– Det måste finnas någon fredsopinion, några andra röster än krigshetsarnas. Alla har samma sjuka USA-underdåniga hållning. En demonstration är ett sätt att sluta upp, säger Richard Turpin.