Den ultranationalistiske israeliske ministern Itamar Ben-Gvir har besökt den heliga platsen Tempelberget i Jerusalem. Palestinier ser besöket som en provokation.
Itamar Ben-Gvir, minister för inrikes säkerhet i Benjamin Netanyahus nya regering, gjorde besöket under stor polisbevakning.
Han har länge propagerat för ett större judiskt tillträde till Tempelberget, som också är en helig plats för muslimer och kristna.
Palestinier har provocerats av ministerns uttalanden och sett dem som ett steg i att Israel möjligen vill ta kontroll över platsen. Besöket tolkas som ytterligare en provokation.
Pojke dödad
Nabil Rudeineh, talesperson för Palestinska myndigheten på Västbanken, fördömer besöket och säger att ytterligare provokationer kommer att leda till ökade spänningar, våld och en ”explosiv situation”, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa.
Han uppmanar också USA att agera.
Tidigare under dagen dödades en 15-årig pojke av israelisk militär nära den på Västbanken ockuperade staden Betlehem, enligt det palestinska hälsoministeriet.
Enligt israelisk militär kastades stenar och molotovcocktails mot gränspolisen.
Ben-Gvirs uttalande tidigare i veckan om att han planerade att besöka Tempelberget ledde till kraftfulla reaktioner från den extrema islamiströrelsen Hamas.
Hamas svar
Efter besöket skriver Ben-Gvir på Twitter att platsen är ”öppen för alla och om Hamas tror att deras hot kommer att stoppa mig, så borde de förstå att tiderna har förändrats.”
Hamas talesperson Hazem Qassem säger att besöket är en fortsättning på en ockupation av ”våra heliga platser och ett krig mot vår arabiska identitet”.
– Vårt palestinska folk kommer att fortsätta försvara sina heliga platser och al-Aqsamoskén, säger han.
Fakta: Tempelberget
Tempelberget har stått i centrum för kampen om Jerusalem i århundraden och är en helig plats för judendomen, islam och kristendomen.
Enligt judisk tradition fanns två tempel på platsen, varav ett sägs vara byggt av kung Salomo för 3 000 år sedan och ett senare som raserades av romarna år 70. De försvunna templen har en nyckelroll inom judendomen och i dag ber judar vid Klagomuren alldeles intill berget.
Mitt på berget finns en klippa som sägs vara den plats där Abraham enligt Första Mosebok nästan offrade sin son Isak.
På samma plats påbörjade Muhammed enligt muslimerna en nattlig himmelsfärd. Klippmoskén med dess gyllene dom är byggd på den platsen, och en liten bit därifrån ligger al-Aqsamoskén. Tillsammans utgör de muslimernas tredje heligaste plats efter Mekka och Medina. Muslimer kallar den al-Haram al-Sharif, ungefär ”den ädla helgedomen”.
Muslimerna intog Jerusalem under islams första utbredningsfas på 600-talet efter Kristus. Enligt de FN-beslut som lade grunden för den israeliska staten skulle de heliga platserna stå under internationell förvaltning, men sedan 1967 står Tempelberget under israelisk kontroll.
Kristna pilgrimer besöker främst Jesu gravkyrka och Via Dolorosa, de gator där Jesus tros ha gjort sin Golgata-vandring.
TT