Radar · Djurrätt

Djurskyddsorganisationer: Inför EU-lista över sällskapsdjur

En apa som har blivit offer för människans handel av vilda djur tittar ut från sin bur på ett rehabiliteringscenter.

EU-kommissionen tittar på möjligheten att införa en gemensam lista över tillåtna sällskapsdjur, något som flera länder redan har på nationell nivå. Det skulle stärka djurskyddet och försvåra exploateringen av vilda djur, menar djurvälfärdsorganisationerna AAP och Eurogroup for animals, EFA, som tagit fram ett eget förslag på hur en sådan lista skulle kunna se ut.

I flera EU-länder finns i dag listor över vilka djurarter som är tillåtna som sällskapsdjur. Men det är inte tillräckligt. Vilda djur fångas än i dag in eller föds upp i fångenskap – i syfte att bli sällskapsdjur åt människan. Det menar djurvälfärdsorganisationerna AAP och Eurogroup for Animals (EFA) som menar att det bör införas en ny, gemensam EU-lista över vilka djur som ska vara tillåtna som sällskapsdjur – något som EU-kommissionen just nu undersöker förutsättningarna för.

En gemensam lista skulle stärka djurskyddet och utöka kontrollen över handeln med- och exploateringen av vilda djur, anser organisationerna som har tagit fram ett eget förslag på listning och gemensam reglering. Ju fler vilda djur som förbjuds som sällskapsdjur, desto bättre, menar de.

– Oavsett om djuren är födda i fångenskap eller infångade i naturen, så är de vilda djur och ett liv som sällskapsdjur är oerhört onaturligt. Vårt förslag om en EU-lista är ett sätt att minska handeln med vilda djur – som förutom påfrestningar för djuren i onaturliga miljöer också leder till risker för allvarlig smittspridning mellan djur och människor, säger Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World animal protection Sverige, medlem i AAP och EFA, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV