President Recep Tayyips Erdogans valseger förvånar inte Turkietkännaren Paul Levin.
– Luften gick ur oppositionen i den första valomgången. Det fanns ingen lätt väg att hämta hem Erdogans försprång.
Erdogan har suttit vid makten i Turkiet i över 20 år och är bevisligen en ”rasande skicklig politiker” säger Paul Levin, som är chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet.
Frågan infinner sig om vilken framtida väg AKP:s starke ledare ska välja efter en valseger.
– Erdogan behöver finansmarknadens stöd. Han har inte råd att förlora investeringar, då Turkiet har så låg valutareserv. Därför skulle han möjligen komma att moderera tonen, spekulerar Levin och är själv tveksam om en sådan förändring.
– Jag är inte övertygad. Erdogan har haft sådana möjligheter tidigare, men valt att inte driva sådan politik. Han vill konsolidera makten, han har en vision om ett nytt Turkiet som är mer konservativt och mer religiöst.
Ifrågasatt hälsa
I samband med valrörelsen har rykten florerat om Erdogans hälsa.
– Erdogan har sett väldigt skral ut. Han rör sig stelt och långsamt och har inte samma energi som tidigare. Men när han höll sitt segertal på en buss så såg han stark ut. Men hälsan är inte vad den har varit, säger Levin.
Någon utpekad kronprins finns inte. En tidigare inrikesminister har hamnat i blåsväder efter anklagelser om kontakter med brottsliga grupperingar. En svärson ansågs vara påläggskalv, men han misslyckades som ekonomiminister i bekymmersamma tider.
– Det finns ytterligare en svärson, Selcuk Bayraktar. Namnet känns igen, då det är namnet på det ett framgångsrikt krigsmaterielföretag som tillverkar turkiska drönare som man sålt till Ukraina och som använts i Libyen och i Etiopien. Men det kommer att bli stort fokus på vem som kan efterträda Erdogan.
Fel kandidat
Så till frågan om varför oppositionen misslyckades:
– En del kommer att peka på att oppositionen valde fel kandidat. Det fanns tre huvudkandidater, de två borgmästarna i Istanbul och Ankara gjorde delvis bättre ifrån sig i opinionsmätningarna än ledaren Kemal Kiliçdaroglu.
Borgmästaren i Istanbul, Ekrem Imamoglu, är både yngre och med karismatisk än Kiliçdaroglu, som är lågmäld och byråkratisk. Men Istanbuls borgmästare fick en dom emot sig och belades därmed med politikförbud. Men Levin tror inte att Erdogans seger beror på omfattande valfusk.
– Men man får inte glömma att det är väldigt orättvisa förutsättningar. Erdogan kontrollerar alla de stora tv-kanalerna. Han fick i runda slängar tio gånger mer tv-tid. Och han kontrollerar stora delar av statsapparaten.