Glöd · Debatt

Hundra dagar av skitsnack

Energiminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på väg in på pressträffen för att tala om energi- och klimatpolitiken.

Regeringen har firat hundradagarsjubileum med pressmöten om politiken på olika områden varje dag. I onsdags var det energi och klimat som var temat, men Saga Pilblad Hjerpe från Gröna studenter är inte imponerad. De tar noll ansvar för omställningen, skriver hon.

DEBATT. Nu har den blåbruna regeringen styrt Sverige i mer än 100 dagar. Det har firats hela veckan med dagliga presskonferenser. Under onsdagens pressträff gick energiminister Busch och klimat- och miljöminister Pourmokhtari igenom de beslut som tagits inom deras ansvarsområden. Som vanligt var det stora ord och vackra formuleringar om den egna regeringens förträfflighet. Genom hela pressträffen och allt som ministrarna tog upp löpte en röd tråd: Det var skitsnack.

”Klimatmålen ligger fast”

Busch inledde med att försäkra alla om att Sveriges (alldeles för lågt satta) klimatmål om nettonollutsläpp till 2045 ligger fast. Men absolut inget i regeringens politik tyder på det. Tvärtom står det i budgeten att utsläppen kommer öka och att regeringen bryter mot Sveriges och EU:s klimatlagstiftning. Vidare har regeringen halverat miljöbudgeten och gett en tredjedel av reformutrymmet i budgeten för 2023 till fossila subventioner. Efter mindre än en dag var SD ute och menade att ”påståendet om nettonoll 2045” måste varit något ministrarna själva hittat på. Att klimatmålen ligger fast är skitsnack!

”Lyfter ansvaret till systemnivå”

Nej, regeringen tar noll ansvar för omställningen utan lägger allt ansvar på individerna och låser fast alla individer i fossilsamhället. På 100 dagar har regeringen hunnit slopa elbilspremien, återkalla reseavdraget som skulle gynna kollektivtrafik, ta pengar från järnväg till bilväg och dubblera momsen på reparationer, vilket gör det svårare för människor att ställa om sina liv. Att regeringen lyfter ansvaret från individen är skitsnack!

”Teknikneutralt”

Regeringen säger att inget energislag ska diskrimineras men gör motsatsen. Det är inte teknikneutralt att ge snabbspår vid miljötillstånd för enbart kärnkraft. Inte heller att satsa 400 miljarder kronor på kärnkraft samtidigt som utlovat stöd till utbyggnaden av stamnätet för havsbaserad vindkraft slopas, trots att samtliga kärnkraftverk fått samma avgift betald. Att politiken är teknikneutral är skitsnack!

”Elstödet”

Först i februari kommer elstödet som skulle varit på plats 1 november att utbetalas, men Busch bortförklarar det med att några pengar i plånboken inte utlovats till november. Däremot skulle hushållens ekonomi räddas i god tid före jul men under pressträffen lät det som att det bara var en trygg blå, inte rödgrön, jul som utlovades. Vi vill dock ha en trygg snövit jul, men med regeringens politik kommer den säkert bli blå av smältande isar och höjda havsnivåer.

På regeringen låter det som att alla kan sitta lugnt i båten tills de presenterar sin konkreta klimatpolitik i höstens klimathandlingsplan. Men vi har ingen tid att spilla eftersom det återstår sju år till Parisavtalet ska vara uppnått och vår framtid just nu ligger i händerna på SD:s marionettregering. Ingen skulle vara gladare än vi unga om regeringen lyckas trolla fram de lösningar som behövs, men då måste de sluta med skitsnacket och börja agera för att minska utsläppen nu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV