Humza Yousaf har utsetts till det skotska nationalistpartiet SNP:s nya ledare. Sammanlagt samlade Yousaf 52 procent av rösterna.
Den 37-årige Humza Yousaf har fram till nu haft posten som skotsk hälsominister. Han har sagt sig vara den enda kandidat som kan bevara SNP:s breda stöd bland skottarna och står avgående ledaren Nicola Sturgeon nära, men hävdar att han vill bli en annan sorts ledare.
I sitt tacktal sade Humza Yousaf att han känner sig som ”den lyckligaste mannen i världen” och han lovade att leda den ”generation som levererar självständighet”.
Hälsning från Sunak
Kort efter Yosafs tacktal kom ett besked från den brittiske premiärministern Rishi Sunak om hans tillbakavisande av skotsk självständighet fortsatt gäller.
Sunak förklarade dock att han ”ser fram emot att arbeta” tillsammans med den nyvalde skotske ledaren.
Nationalistpartiet SNP har haft åtta framgångsrika år under partiledaren tillika försteministern Nicola Sturgeons ledning. Men i mitten av februari meddelade hon överraskande att hon avgår från bägge poster.
Problemen började hopa sig för Sturgeon i november när ett av hennes stora löften gick om intet. Brittiska högsta domstolen beslutade då att en ny folkomröstning om skotsk självständighet inte får genomföras.
SNP är klart störst i det skotska landsdelsparlamentet och partiets ledare blir skotsk försteminister, regeringschef i landsdelen.
Humza Yousaf väntas formellt bekräftas som försteminister av skotska parlamentariker på tisdagen.
Han kommer då att bli historisk som den första person som tillhör en etnisk minoritet som leder någon av de brittiska landsdelarnas regeringar. Han blir också den förste muslim att leda ett stort parti i Storbritannien.
Utsatt för rasism
Yousafs farföräldrar invandrade till Glasgow i Skottland under 1960-talet På faderns sida har släkten sitt ursprung i Pakistan och modern växte upp i en sydostasiatisk familj i Kenya.
Yousaf har vid flera tillfällen talat om rasism som han har utsatts för genom åren.
Humza Yousaf vann omröstningen över de två motkandidaterna Kate Forbes och Ash Regan.
Fakta: Det skotska självstyret
Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,4 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union med England, Wales och Nordirland – Förenade kungariket (United Kingdom), ofta förenklat till Storbritannien (som egentligen är ön England, Wales och Skottland ligger på).
Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.
I en folkomröstning om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan med 55,3 procent mot 44,7, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede. Två år senare röstade britterna som helhet för att lämna EU, med liten marginal. Över 60 procent av Skottlands invånare röstade dock emot brexit – vilket separatister håller fram som ett argument för en ny självständighetsomröstning.
I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP är klart störst där med 64 mandat – ett ifrån egen majoritet – och styr tillsammans med ett mindre grönt parti.
Sedan 2014 har Nicola Sturgeon varit Skottlands försteminister, den som suttit längst på posten.