Bemanningskrisen för hälso- och sjukvården är akut i stora delar av världen, uppger WHO:s Europachef.
Redan innan pandemin rådde det en omfattande brist på bland annat läkare och sjuksköterskor, och den har förvärrats. Framför allt är situationen allvarlig i Europa och Centralasien, vilket WHO lyfte i en rapport redan hösten 2022.
Ingenting tyder heller på att läget blir bättre. De senaste åren har präglats av omfattande strejker till följd av tuffa arbetsförhållanden. I Frankrike strejkade till exempel över 100 000 hälso- och sjukvårdsarbetare i november 2022. Även Storbritannien, Tyskland och Irland drabbades av omfattande strejker under förra året.
Inom de närmaste åren kommer det behövas minst 12 miljoner nya sjuksköterskor, enligt en rapport från den internationella organisationen International Council of Nurses, uppger Sveriges Radio Ekot.
”Bemanningskrisen inom hälso- och sjukvårdssektorn är inte längre ett hot – den är här och nu”, säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett pressmeddelande.
Ett möte i Rumäniens huvudstad Bukarest i veckan, arrangerat av WHO och Rumänien, resulterade i en deklaration där Europas länder uppmanas att investera i sina hälso- och sjukvårdssystem.