Italien har på förslag en lag som gör det olagligt att skaffa barn genom surrogatmödraskap. Det gäller oavsett om det sker i en annan del av världen, rapporterar BBC.
Blir förslaget till lag är Italien det första landet i världen som gör surrogatmödraskap till ett globalt brott. Förslaget är godkänt av det italienska parlamentet, så det som återstår är att det ska passera i senaten. Straffet kan bli höga böter och upp till två års fängelse.
Surrogatmödraskap är olagligt i Italien, liksom i många andra europeiska länder, men det är inte olagligt om en kvinna föder barnet i ett land där det är lagligt, till exempel Grekland och Indien.
Kritiker menar att den omdebatterade lagen handlar om att göra det svårare för hbtq-personer att bli föräldrar. Något som talar för det är att surrogatförbudet föreslås inom en bredare kontext där det har blivit svårare för samkönade par och andra regnbågsfamiljer att få vårdnaden om sina barn.
Giorgia Meloni, partiledare för högernationalistiska Italiens bröder, valdes 2022 till landets första kvinnliga premiärminister.
”Ja till naturliga kärnfamiljer, nej till hbtq-lobbyn” var ett av hennes budskap under valkampanjen i fjol, vilket visade ett motstånd mot hbtq-personers rättigheter.
I det katolska Italien beslutades 2016 att samkönade par får ingå i civilt partnerskap, men inte gifta sig eller adoptera barn.
För hbtq-personer uppfattas lagen som en attack mot deras rättigheter, rapporterar nyhetsbyrån. Claudio och Davide, som egentligen heter något annat, väntar på att bli föräldrar genom att en kvinna i ett annat land bär deras barn. För dem innebär den nya lagen en oro för vad som ska hända.
– Vi har två val. Att stanna i Italien och riskera fängelse eller att fly, säger de till BBC.
Läs mer: