De handläggare som ska jobba med att administrera elstödet tycks ha en ovanligt låg lön. Detta eftersom Försäkringskassan valde att lägga ut administrationen av elstödet på bemanningföretag. Krav saknas också på kollektivavtal.
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att jobba med elstödet. Men i stället för att sköta handläggningen själv valde myndigheten att upphandla uppdraget, och låta bemanningsföretag sköta jobbet.
Det bemanningsföretag som tar lägst betalt för att administrera elstödet var Bemannia, uppger Publikt. De tar 192 kronor i timmen per handläggare. I det timpriset ska bemanningsföretagets utgifter för exempelvis sociala avgifter, tjänstepension och semesterlön också ingå. Hur mycket som handläggaren sedan får i lön går inte säkert att säga, men källor bedömer att det handlar om 20 000 kronor i månadslön, uppger Publikt.
– Det är verkligen lågt, vi har inget som ens är i närheten av det. I jämförbara handläggaryrken anställer vi ingen för under 27 000 kronor och det är svårt att få kompetenta sökande till våra handläggande tjänster även när myndigheten erbjuder löner närmare 30 000 kronor, säger Thomas Åding som är avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan till Publikt.
Bemannia vill inte svara på frågan hur de kan jobba så billigt. De säger att det är en affärshemlighet, men att de kan räkna hem sina kostnader, och att det inte skulle vara ett lockpris.
Försäkringskassan å andra sidan svarar att de anser att anbuden är på en rimlig nivå.
Bemanningsföretagens tjänstemän organiseras av fackförbundet Unionen. Lägstalönen i deras kollektivavtal för den som fyllt 20 år är 18 731 kronor per månad. För den som fyllt 24 år den 21 704 kronor per månad.
Vid offentlig upphandling får myndigheter dock inte ha kollektivavtal som ett krav. Inte heller får man kräva att de anställda ska ha tjänstepension och försäkringar. Det enda som går att kräva är att villkoren motsvarar kollektivavtalet när det gäller lön, semester och arbetstider, uppger Publikt.
Läs mer: