Sju procent av dem som får avslag på ansökan om sjukpenning står utan inkomst efter avslaget, visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har granskat hur vanligt det är att sakna inkomst efter avslag på ansökan om sjukpenning och av de 51 119 som fick avslag under den studerade perioden så stod 3 690 personer – 7 procent – utan inkomst, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Det finns en rad faktorer som påverkar risken att drabbas, skriver ISF, ”men högst risk att sakna inkomst har personer som inte har arbetat på länge på grund av sjukfrånvaro eller arbetslöshet, samt män och unga”.
Kvinnor är, enligt ISF, överrepresenterade både bland dem som får sjukpenning och bland dem som får avslag – men män har högre risk att sakna inkomst efter avslaget än kvinnor.
– Unga och personer som inte har arbetat på länge riskerar att inte
uppfylla villkor för att få arbetslöshetsersättning och de kan också ha
sämre förutsättningar att få jobb, säger Hanna Westgård, projektledare för granskningen.
Cirka hälften av dem som saknar inkomst efter avslaget skriver in sig hos Arbetsförmedlingen, den andra hälften gör det inte – trots att det, skriver ISF, är en förutsättning för att få rätt till ersättningar och stöd vid omställning.
Det finns också en grupp som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen, men som av myndigheten bedöms inte kunna söka arbete. Män är överrepresenterade både bland dem som inte skriver in sig och bland dem som Arbetsförmedlingen bedömer inte kan söka arbete, skriver ISF.
Rapporten är den första av två om personer som saknar inkomst efter avslag på ansökan om sjukpenning.
– Vi har tagit fram ny och viktig kunskap om vilka grupper som oftast saknar inkomst efter avslaget. Det ger en bra grund för att gå vidare och undersöka vad det beror på, säger Hanna Westgård.
Rapportens titel: Utan inkomst efter avslag. En redovisning av vilka som saknar inkomst efter avslag på ansökan om sjukpenning och vad som ökar risken för det.