Startsida - Nyheter

Zoom

Hologram kastar ljus över klitoris

Tove Dalenius verk Emergence, som visar klitoris i sin helhet (i grönt).

Vet du vad en klitoris är? Forskaren och konstnären Tove Dalenius upptäckte organets i dubbel bemärkelse dolda delar och närde under många år drömmen om att återskapa dem i ett hologram. I dag kan besökarna på Women in tech Sweden beskåda resultatet i form av konstverket Emergence.

Tove Dalenius karriär står på två ben som hålls samman av samma medium – holografi. Å ena sidan doktorerar hon i ämnet, å den andra använder hon tekniken i sin konst. Det verk som i dag presenteras på mässan Women in tech Sweden har också vetenskapliga förtecken i bemärkelsen att det är utsnitt anatomi. Men ifråga om vad den avbildar handlar det snarare om en blind fläck hos vetenskapen – klitoris i sin fulla omfattning. Organet är nämligen mycket mer än den lilla knopp som återfinns i övre delen av vulvan, den formar sig som en dubbel bumerang bakom de synliga yttre partierna av könet.

– Det började med att jag läste en artikel i Ottar hos en kompis om detta. Det fanns ingen illustration utan kunde bara föreställa mig, men jag blev ganska arg. Att vi inte känner till vår egen anatomi, säger Tove Dalenius, som var 40 vid tillfället.

Mystisk bild

Några år senare såg hon en bild på nätet som skulle komma att utgöra grunden för det aktuella konstverket, hologrammet som fått titeln Emergence. Bilden är en 3D-modell över det kvinnliga könsorganet där hela klitoris med dess inre delar och den omgivande anatomin syns. Tove Dalenius kände direkt att motivet skulle kunna bli ett spännande hologram, men det visade sig vara ett omöjligt uppdrag att hitta vem som låg bakom bilden. Däremot fann hon den forskning som den bygger på, vars upphovskvinna är den australiensiska urologen Helen O’Connell.

– När O’Connell gick sin utbildning fanns det mycket litteratur om de manliga delarna, men nästan ingenting om kvinnor, så hon började göra MRI-scans på klitoris. Det är antagligen från dem som bilden blev gjord. Vet inte varför mer än att jag blev tagen av hela grejen. Sedan upptäckte jag att vetenskapen kände till detta redan på 1800-talet. Hur försvann den kunskapen ända fram till 2000-talet?

3D-bild av klitoris och omgivande anatomi. Okänt upphov, men troligen ligger Helen O’Connells forskning till grund för representationen. 

Parallellt med att Tove Dalenius fick vetskap om klitoris dolda historia forskade hon inom holografi vid De Montfort university i England. Det finns inte så många aktörer som tillhandahåller holografiska tjänster, så det räckte med att ett företag skulle gå i konkurs, och en pandemi, för att hon skulle behöva skjuta upp planerna på klitoris som hologram. Nu har tekniken dock utvecklats tillräckligt mycket för att visionen skulle kunna bli verklighet, med ytterligare hjälp av en 3D-printad modell av forskaren Odile Fillod.

– På det sättet är hologrammet tydligt, man kan se hur alltihopa sitter. Det är byggt på vetenskapliga fakta, men jag har gjort det som ett konstverk, med fantasifärger, där kroppen är blå. Jag är ofta för mycket vetenskap för konstvärlden och vice versa, konstaterar Tove Dalenius.

Medicinska möjligheter

Verket är inte större än 15×20 centimeter och exponeras på en holografisk plåt av glas. Hologrammet blir synligt när man lyser på det med en lampa, det finns ingen elektronik inblandad.

– Det som är sprillans nytt är att vi kan göra det i så här hög upplösning. Man exponerar ett glas med laserljus i tre färger, och du behöver inte glasögon eller headset för att kunna se den tredimensionella bilden, och det är inte heller som avatarerna i Abba-showen som egentligen är tvådimensionella projicerade på en film, den så kallade Peppers ghost’s-tekniken, förklarar Tove Dalenius.

Tove Dalenius på Women in tech Sweden, med 3D-modellen av klitoris. Foto: Kim Richter

Vilka outnyttjade möjligheter tror du finns för att få mer kännedom om kroppen via tekniken?

– Det är jättespännande, jag har bara hört det i samtal och har inte några fastslagna bevis, men när jag var i San Francisco för att visa Emergence samtalade jag med en läkarstudent som sa att man lär inte ut den här forskningen om klitoris, det är fortfarande inte del av ordinarie utbildningen. Hon tyckte man kunde se väldigt bra i hologrammet hur allt sitter ihop, så det är mycket möjligt att det kan ha en framtid i medicinsk utbildning. Det är inte därför jag gör det, men det är en jättebra sidoeffekt.

Behöver ett språk för kroppen

Det Tove Dalenius framför allt vill åstadkomma är en uppdaterad förståelse och kommunikation kring (kvinno)kroppen.

– Vi har inga ord för alla delarna, det blir svårt att samtala när vi inte har begrepp. Det blev ju tydligt med hela snippa-katastrofen, klart att man måste försöka förstå ett barn! Det slår mig hur lite vi känner till om våra kroppar och hur tafatt vårt språk är, jag har svårt att beskriva mina modeller för jag vet inte riktigt vad alla delarna av klitoris heter på olika språk, även om jag läser den akademiska litteraturen som finns. Så att hitta ett språk att tala om våra kroppar och förstå kroppen och hur den fungerar. Att ha ett annat perspektiv än det som kommer från kommersiella medier. Jag vet inte om jag har formulerat tanken än, men jag känner att konstverket är ett motstånd, eller en annan synvinkel.

Referensuppgifter för Emergence: Modell av bulbo-klitorala organet (i gult) “Clitoris V2”: Odile Fillod och Philippe Cosentino. Originalbild av NASA/ESA och Orsola De Marco (Macquarie University), 3D-kartläggning av Tove N Dalenius. 3D-anatomimodell CHIMERA, holografisk exponering Yves Gentet Holography, komposition Tove N Dalenius. Vetenskaplig litteratur av Tove N Dalenius och antisexismaktivisten Odile Fillod (Toves N Dalenius konst bygger på urologen Helen O’Connells forskning som Odile Fillod gjort tillgänglig för en bredare publik).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV