Norska försvarsforskare varnar för att falska nyhetssidor på nätet kan bli ett allt större problem med framväxten av artificiell intelligens.
I en ny rapport från norska Försvarets forskningsinstitutt, FFI, har forskare studerat ett nätverk med över 440 nyhetsplatser på drygt 30 språk, rapporterar Sveriges radio. De har funnit bland annat artiklar från Sveriges radio och Sveriges television som stulits och översatts till norska, sannolikt automatiskt.
Artiklarna har även bilder på falska reportrar, där verkliga personers foton har använts, enligt rapporten.
– Min oro framåt handlar om vad som kan ske med artificiell intelligens där falska nätsidor med bilder, videos och texter kan genereras automatiskt , säger Eskil Grendahl Sivertsen till Ekot.
Påverkar politiken
Risken är stor för att fenomenet växer, då det är en sätt att bedriva politisk påverkan.
Sajterna kopplas till en aktör i Indien och syftet verkar vara kommersiellt, enligt rapporten ”Two layers of fog – anonymous Norwegian websites linking to Russian-affiliated domains”.
– Så vitt vi kan se så ser syftet ut att vara ekonomiskt där de drar in besökare till sidor som har googleannonser, säger han till radiokanalen.
De norska forskarna pekar på ett källkritiskt problem.
Källkritiskt problem
Även i Sverige har det upptäckts att AI-verktyg använts för att skapa falska artiklar.
Samuel Blad, doktorand i datavetenskap vid Örebro universitet, uppgav till Ekot tidigare i år att genereringen är bra på att härma andra människor och stilar. Hur kan vi då skilja på riktiga och falska nyheter?
– Kanske förhålla oss till källor mer. Vi litar på vissa källor som har kollat upp var information kommer från så att vi vet att den är saklig och inte påhitt, säger han till Sveriges radio.