Klara bevis ska krävas för den som framöver vill påstå att en vara är miljövänlig eller bra för klimatet.
– För att skilja sanning från fiktion, säger EU-kommissionen.
Onsdagens nya EU-förslag kring grönmålning – ”greenwashing” på engelska – är till för att stämma i bäcken bland påståenden om solskydd som är bra för havet eller t-tröjor som gjorts av återvunna plastflaskor.
Kommissionen vill att EU:s medlemsländer ska införa minimikrav på vad som kan sägas och att oberoende experter ska kunna garantera att det som påstås verkligen är korrekt.
Det finns en stor vilja bland européerna att ”handla grönt”. Men olyckligtvis är det inte så enkelt, säger miljökommissionären Virginijus Sinkevicius på en presskonferens i Bryssel.
Förslaget, som i vanlig ordning nu ska behandlas av EU-parlamentet och medlemsländerna, kommer sedan en undersökning 2020 visat att 53 procent av de påståenden som då granskades var antingen vaga eller missledande. Och 40 procent var fullkomligt grundlösa.
Samtidigt har EU-kommissionen redan på förhand mötts av syrliga kommentarer kring sin egen grönmålning, där exempelvis naturgas och kärnkraft accepterats i kommissionens gröna taxonomi och löften om hållbart fiske flitigt ifrågasätts av miljöorganisationer.
”Om kommissionen skulle använda samma regler för sina egna bombastiska utsagor skulle de definitivt hamna i trubbel”, konstaterar nyhetssajten Politico Europe.