Mer än 17 000 personer har skrivit under ett upprop om att förbjuda hårt spända nosgrimmor på hopp- och dressyrtävlingar. Senast på Falsterbo Horse show cirkulerade bilder på hästar vars grimmor skar in i hästens huvud. ”Regelverket måste skärpas”, uppmanar Hanna Fernström som startat insamlingen.
Det var i samband med att bilder började cirkulera på sociala medier från Falsterbo horse show som Hanna Fernström reagerade. Där såg man en nosgrimma som sitter så pass hårt att den tydligt skär in i hästens ansikte.
– Hästen försöker gapa men det går inte. Det var flera som hade lagt upp och delat bilden och jag bara känner att det här fortsätter att komma från varje tillställning. Alltid är det något som ser ut så här. Någon måste göra något och det var därför jag startade den här namninsamlingen, säger hon till tidningen Hippson.
Hon startade en namninsamling där hon uppmanar till skärpta regeler för nosgrimmor under tävlingar.
”Trots att det finns en regel om att två fingrar ska rymmas kommer ständigt bilder och filmer på hästar där nosgrimman sitter så tajt att den tydligt skär in i hästens huvud”, skriver hon i namninsamlingen. Hon konstaterar också att spända nosgrimmor är inte bara smärtsamt utan att det dessutom hindrar hästens andning.
”Vi kan inte låta tävlingsresultat och prisrosetter stå över hästarnas välfärd, oavsett det gäller glada amatörer eller den professionella eliten!”
I skrivande stund har över 17 000 personer skrivit under.
"Redan förbjudet"
Svenska Ridsportförbundet har svarat på kritiken i ett uttalande på sin hemsida. De påpekar att de står på samma sida som namninsamlingen ”för det är så att hårt spända nosgrimmor redan är förbjudet enligt vårt tävlingsreglemente”. De hänvisar till de gemensamma bestämmelserna där det står att det ska vara 1,5 centimeter mellan nosrygg och rem, och att det för dressyr står i tävlingsregementet att ”Nosgrimman får aldrig spännas så hårt att den kan orsaka hästen obehag eller skada.”
De skriver också att reglerna måste efterföljas, och att det vilar ett stort ansvar på varje överdomare att de tävlande följer reglerna.
”Överdomare ska kontrollera minst 5 procent av alla startande hästar under en tävling och redovisar även till Svenska Ridsportförbundet hur många kontroller som görs vid varje tävling. Vid den aktuella tävlingen gjorde överdomaren tillsammans med övriga utsedda funktionärer betydligt fler kontroller än vad TR föreskriver”, står det i uttalandet.
Som Hanna Fernström påpekar i sin namninsamling så ser det dock inte ut att räcka med dessa regler.
– Arrangörer, domare, publiken, sponsorer. Vi har alla ett ansvar i hästvälfärdsfrågan. Man kan inte låta sådana här ryttare få höga poäng och prisas. Så länge det pågår kommer det att fortgå eftersom det lönar sig. Jag önskar att frågan lyfts och att ridsporten tar det här på allvar. Att man inte bara stänger in sig i sin bubbla och viftar bort kritiken, uppenbarligen är vi många som ser att något är galet, säger hon till Hippson.