Under World economic forum i Davos konstaterade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att Tyskland nu gjort sig oberoende av rysk gas. Han lyfte att landet gjort en extremt snabb utbyggnad av LNG-terminaler, men också att man nu siktar på förnybar energi.
– Inom några månader gjorde Tyskland sig helt oberoende av rysk gas, rysk olja och ryskt kol. Vi ingick nya partnerskap – i Asien, Afrika och Amerika – vilket minskade vårt beroende. Så jag kan säga att vår energiförsörjning för denna vinter är säker – tack vare välfyllda lagringsanläggningar, tack vare förbättrad energieffektivitet, tack vare anmärkningsvärd solidaritet inom Europa, och tack vare våra företags och miljontals medborgares beredskap för att spara energi.
Det sa förbundskansler Olaf Scholz i sitt tal under World economic forum i veckan.
Visserligen beror Tysklands oberoende av rysk fossilgas på att man ersatt den med import av gas från andra länder runtom i världen. Men man har också på rekordfart byggt ut två nya LNG-terminaler (som möjliggör transport och förvaring av gas i flytande form) på bara sju månader, påpekade Scholz, samtidigt som han tillade att terminalerna i framtiden också ska kunna användas för vätgas.
Återöppnat kolkraftverk
Det har även krävts åtgärder för att möta energiutmaningen som Tyskland har ställts inför efter Rysslands invasion av Ukraina (omkring hälften av Tysklands import av gas kom förut från Ryssland och gas har samtidigt varit en stor del av den totala energimixen i landet). Bland annat har landet senarelagt sin planerade stängning av de tre kvarvarande kärnkraftverken samt återöppnat stängda kolkraftverk.
Det som fått mest uppmärksamhet den senaste tiden är den viljekamp som utspelat sig i byn Lützerath. En expanderad kolgruva skulle säkra energiförsörjningen, menade regeringen. Så i oktober förra året slöt ekonomiministern Robert Habeck och Nordrhein-Westfalens ekonomiminister Mona Neubaur, båda från det gröna partiet, ett avtal med energijätten RWE om att fasa ut kol till 2030. Detta åtta år innan planerat. Även om detta räddade fem byar från rivning så innebar det istället att dagbrottet intill Lützerath får expandera, på bekostnad av byn.
Men klimataktivisterna som ockuperat byn i månader i protest menade att det helt enkelt visar på ett fokus på helt fel energislag och en tidigareläggning av utsläppen. Nu finns en risk för ett tappat förtroende för det gröna partiet och medlemstapp.
– Jag vet inte om Miljöpartiets ledning är medveten om vad den har gjort, sa Fridays for Futures tyska ledare Luisa Neubauer till tv-kanalen ARD, rapporterar Deutsche welle.
Satsar på förnybart
Men mer fokus på förnybara energikällor är dock på gång, enligt Scholz.
– För 2023 har vi mer än fördubblat volymen av anbudsinfordringar enbart för landbaserade vindkraftsparker. Till år 2030 kommer 80 procent av vår elproduktion att komma från förnybara källor – återigen dubbelt så mycket som idag, sade han i talet.
Han påpekade också att man sett till att lätta på byråkratin så att godkännandeprocesser för utbyggnad av elnät kan gå snabbare. Även en satsning på fossilfritt stål med hjälp av vätgas är på gång.
– Oavsett om du är företagsledare eller klimataktivist, säkerhetspolitisk specialist eller investerare – det är nu kristallklart för var och en av oss att framtiden enbart tillhör förnybar energi. Av kostnadsskäl, av miljöskäl, av säkerhetsskäl och för att förnybara energikällor i längden lovar bäst avkastning, sa Scholz.