Precis som vanligt bjuder Syre på växtbaserade julrecept. Gott och grönt för människor, och snällt mot djur och natur. Mat med Jenny har bullat upp med gratänger, sallader och muffins.
Potatisgratäng med kålrabbi
500 gram potatis
2 kålrabbi
salt
300 g champinjoner
3 st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olja
salt och kryddpeppar
4-5 dl växtgrädde
100 g mjölkfri ost
ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin
Värm ugnen till 200°C. Skala potatisen och kålrabbin. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i ett vattenbad i cirka tio minuter. Skär svampen i mindre bitar, skiva schalotten- och vitlök. Fräs svamp och lök i olja. Salta och kryddpeppra. Häll av vattnet från potatisen och kålrabbin, och krama ur ordentligt. Tillsätt svamp och lök, samt grädde och riven ost och rör om.
Häll alltsammans i en ugnssäker form, pudra över ett tunt lager av ströbröd och klicka över margarin. Sätt in formen mitt i ugnen cirka 50 minuter tills gratängen fått fin färg.
Vegansk rödbetssallad, sillig currysvamp och potatissallad med curry är enkla rätter tack vare ett bra majonnäs- och fraicheutbud i butiken. Foto: Jenny Luks
Julig potatissallad med curry
500 g potatis
2 vitlöksklyftor
1 burk/tetra avrunna kikärtor
rapsolja
1 tsk curry
salt
peppar
1 syrligt äpple
½ dl purjolök
2 dl växtbaserad crème fraîche
1 tsk dijonsenap
1 tsk curry
salt
peppar
50 g färsk bladspenat
Sätt ugnen på 225°C. Hacka potatisen i mindre bitar och skiva vitlöken tunt. Bred ut potatis, kikärtor och vitlök på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och krydda med curry, salt och peppar. Rosta i ugnen 25-30 min tills potatisen är genomstekt och kikärtorna krispiga.
Blanda rivet äpple och tunt skivad purjolök i en stor skål. Rör ner fraîche, dijonsenap, vitlök och kryddorna. Rör försiktigt ner potatis och kikärtor och blanda i spenat. Serveras lätt kyld.
Grönkålssallad med apelsin
½ påse färsk grönkål
olja
salt
¼ rödkålshuvud
1-2 apelsiner
persilja
valnötter
olivolja
ev granatäppelkärnor
Dressing:
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk grovkornig senap
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 150°C. Riv loss de bladiga delarna av grönkålen. Stammen vill vi inte ha. Hacka grönkålsbladen. Blanda med olivolja och salta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter. Rör om några gånger under tiden. Ta ut grönkålen när den känns torr och krispig, men se till att inte bränna den.
Strimla rödkålen och filea apelsinerna. Blanda dem med grönkålen i en stor skål. Rör ihop dressingen och ringla över salladen. Dekorera med persilja, valnötter och eventuellt granatäppelkärnor.
Lingon passar utmärkt i en härligt syrlig muffinsfrosting. Foto: Jenny Luks
Saffransmuffins med lingonfrosting
Muffins:
4 dl växtmjölk
100 g mjölkfritt margarin
1 pkt saffran
6 dl vetemjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Frosting:
200 g mjölkfritt margarin
200 g vegansk cream cheese
4 d florsocker
1 pkt lingon
Smält margarinet och häll i mjölk och saffran. Blanda resten av ingredienserna i en bunke. Häll över mjölkblandningen och vispa allt fluffigt. Lägg ut muffinsformar på en plåt eller använd allra helst en muffinsplåt, så slipper smeten flyta ut. Fyll formarna med smet, men inte riktigt ända upp till kanten. Muffinsarna växer i ugnen. Grädda i 200°C i 15-20 minuter. De är klara när provstickan är torr.
Vispa ihop frostingingredienserna men spara några lingon. Klicka ut frosting på muffinsarna med en sked eller använda allra helst en spritser. Dekorera med lingon.
Detta är en återpublicering. Artikeln publicerades första gången 2021-12-20.