Regeringen har beslutat att återinföra civilplikten från och med den 19 januari nästa år. I ett första steg gäller det räddningstjänsten och elförsörjningsområdet.
– Allt detta är ett resultat av lärdomarna av civilförsvarets betydelse i Ukraina just nu. Civilplikten återaktiveras parallellt med den svenska värnplikten. Det kommer att byggas ut efterhand, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.
Det är personer som redan har relevant utbildning inom räddningstjänst och elförsörjning som kan komma att omfattas när civilplikten återinförs.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får i uppdrag att identifiera och utreda individer som redan har relevant utbildning. Myndigheten ska senast under det fjärde kvartalet 2024 påbörja repetitionsutbildning för civilplikt.
Ökad budget
Regeringen har avsatt totalt 60 miljoner kronor för civilplikt inom räddningstjänsten nästa år. Förhoppningen är att runt 300 personer ska kunna utbildas det första året. För 2025 föreslås budgeten och därmed också antalet civilpliktiga att öka.
Inga civilpliktiga har utbildats sedan 2008. MSB har förberett en återaktivering under året och har tidigare sagt att behovet för räddningstjänsten på sikt bedöms till 10 000–20 000 personer.
Svenska kraftnät får i uppdrag att förbereda för civilplikt inom elproduktion och nätverksamhet.
Fakta: Civilplikt
Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt.
Syftet är att säkerställa att viktiga delar av samhället fungerar vid höjd beredskap eller krig.
En civilpliktig befattning får inte omfatta egentliga stridsuppgifter, däremot ordnings- eller bevakningsuppgifter.