100 000 människor. Hittills i år har nästan lika många migranter kommit till Italien via Medelhavet som under hela 2022. På Lampedusa pågår ett intensivt arbete för att ge dem ett värdigt mottagande.
– Varje människa har rätt att räddas. Och ingen människa är illegal, säger Ignazio Schintu, chef för nöd- och hjälpinsatser för italienska Röda Korset på ön.
Migrantströmmen till Italien via Medelhavet visar inga tecken på avmattning. Hittills i år har 100 000 människor tagit sig till landet, vilket är nästan lika många som de 105 000 som anlände under hela 2022, skriver tidningen La Repubblica.
För många av migranterna är mottagningscentret på Lampedusa utanför Siciliens kust den första anhalten i Europa. Men anläggningen, som tidigare haft en kapacitet på omkring 400 personer, har under lång tid varit extremt överbelastad.
Fler badrum
I juni togs driften över av italienska Röda Korset. Enligt Ignazio Schintu, organisationens chef för nöd- och hjälpinsatser, pågår ett intensivt arbete för att förbättra förhållandena.
– Vi har utökat antalet badrum, kök och sängplatser, vilket gör att vi kan ta emot 2 500-3 000 personer under 48-72 timmars tid. Och vi arbetar för att dessa människor ska få ett värdigt mottagande och inte bli kvar här för länge, vilket tidigare var ett problem, säger han till TT.
Enligt Schintu stannar migranterna i genomsnitt bara en och en halv dag på Lampedusa innan de transporteras vidare till mottagningscenter i andra delar av Italien.
– Att det skulle gå snabbare var ett av de villkor vi ställde till den italienska regeringen för att vi skulle ta över ansvaret på Lampedusa.
Städer larmar
Den stora ökningen av migranter avspeglas även i antalet asylsökande. 130 000 personer har hittills i år begärt asyl i Italien, vilket är 35 000 fler än samma period 2022 och den högsta siffran sedan 2018.
Ökningen leder till att myndigheter i många italienska städer allt mer högljutt larmar om ett kollapsande flyktingmottagande. Bland annat i Verona, Bologna och Florens, har överfulla mottagningscenter lett till att migranter tvingas sova i tält, skriver La Nazione.
Kritik riktas också mot högerregeringen med premiärminister Giorgia Meloni i spetsen. Inför valet 2022 lovade hon bland annat att hindra migrantbåtar från att lämna länder som Tunisien och Libyen.
Stefano Bonaccini, socialdemokratisk guvernör i regionen Emilia Romagna, skriver på plattformen X att politiken lett till att många städer befinner sig i nödläge
”Det enda högern visat är att man inte klarar av att styra upp hanteringen av migrantströmmen. Sedan regeringen tog makten har antalet migranter fyrdubblats”, skriver han.
"Ingen människa är illegal"
Ignazio Schintu understryker dock att det inte enbart är den italienska regeringens ansvar att lösa det svåra läget. Snarare efterfrågar han en samlad europeisk insats.
– I dag befinner vi oss i ett extremt läge, men om alla EU-länder tog ett gemensamt ansvar så skulle vi kunna lösa situationen, säger han.
– Med det sagt har även de senaste 15 årens italienska regeringar gjort ytterst lite.
Inget tyder heller på att migrantströmmen kommer att minska.
Schintu påpekar att flyktingsmugglarna numera korsar Medelhavet även under vintermånaderna, vilket inte har skett tidigare. Röda Korsets insats på Lampedusa kommer att fortsätta, bedyrar han.
– Varje människa har rätt att bli räddad. Och ingen människa är illegal.
Fakta: Dödlig rutt över Medelhavet
Vägen över centrala Medelhavet har kallats för en av världens dödligaste migrantrutter. Hur många migranter som har tagit den under årens lopp har varierat, bland annat beroende på Libyens flyktingpolitik. Nu ökar trycket på rutten återigen.
2 178 personer har hittills i år rapporterats döda på Medelhavet. Det ska jämföras med 1 372 personer vid samma tidpunkt 2022.
I Italien, där många migranter som kommer över Medelhavet hamnar, har lagar stiftats som bland annat gör det olagligt för hjälporganisationer att plocka upp skeppsbrutna från fler än en båt i taget.
Källa: UNHCR, IOM