I Ecuador visar röstsiffrorna på ett klart övertag för det alternativ som innebär att oljeutvinningen i nationalparken Yasuni i Amazonas förbjuds.
– Det här är en historisk seger för Ecuador och för planeten, skriver kampanjorganisationen Yasunidos på sociala medier.
Frågan om oljeutvinningen i nationalparken Yasuni i Ecuador har rasat i över ett decennium och engagerat urfolk, miljöorganisationer och oljebolag. Jobb och inkomster har ställts mot oersättbar regnskog, hem till tusentals arter och en rad urfolk – där två ännu är okontaktade.
Under söndagen fick landets befolkning möjlighet att fälla ett avgörande i frågan genom en folkomröstning som beskrivits som ett sällsynt exempel på klimatdemokrati. Med över 90 procent av rösterna räknade, går den sida som stödjer att oljeutvinningen ska avslutas mot en klar seger, rapporterade lokala medier på måndagen.
”Det är första gången som ett land bestämmer sig för att försvara livet och lämna olja under jorden. Det är en historisk seger för Ecuador och för planeten!”, skriver kampanjorganisationen Yasunidos på X, tidigare Twitter.
”Enorm påverkan”
Länge försökte Rafael Correa som var president mellan 2007 och 2017 få internationella finansiärer att betala landet för att inte exploatera fyndigheten i nationalparken. När tålamodet tröt 2013 fick det statliga oljebolaget Petroecuador grönt ljus till att påbörja utvinningen. Men då hade Rafael Correas kampanj väckt ett starkt engagemang och medvetenhet om den unika miljön. Frågan förblev därför kontroversiell och efter år av kampanjande av miljöorganisationer och urfolk, beslutade landets högsta domstol i maj att frågan skulle avgöras i en folkomröstning, som ägde rum samtidigt som söndagens presidentval.
Det statliga oljebolaget Petroecuador får nu ett år på sig att stänga ned verksamheten, vilket enligt oljebolaget kommer att innebära uteblivna intäkter på 1,200 miljoner dollar årligen.
– Påverkan på landet skulle bli enorm, skrev Vd Ramón Correa Vivanco på X inför valet.
”Går inte att upphäva”
Under söndagen röstade också invånarna i Quito om att inte tillåta fler gruvor i biosfärsområdet Chocó andino nordväst om huvudstaden. Även i den omröstningen går den sida som förespråkade ett slut på gruvverksamheten mot en klar seger, sextio procent för förslaget – och runt fyrtio emot.
I presidentvalet fick den vänsterorienterade kandidaten Luisa Gonzales flest röster. Hon kommer möta högerkandidaten Daniel Noboa i en sista valomgång den 15 oktober. Favorittippade Luisa Gonzales sa inför valet att hon skulle rösta emot att stänga ned oljeutvinningen i Yasuni, medan högerkandidaten sa sig vara för förslaget – med hänvisning till att eventuella vinster var överskattade.
Men enligt Andrés Martínez Moscoso, en juridikprofessorn vid ett universitet i Quito, kan varken presidenten, kongressen eller en ny omröstning upphäva resultatet om oljeutvinningen i Yasuni, vilket New York Times rapporterade om tidigare i veckan.
”Vi tar hand om vårt Casa grande”
Presidentkandidaten Yaki Pérez som kommer från ett av landets urfolk och satt miljön högt på agendan, lyftes inför valet som någon som skulle kunna komma att överraska. Men fick knappt fyra procent av rösterna. På Twitter uttryckte han ändå glädje över resultaten i de omtvistade miljöomröstningarna.
”Ecuador sa ja till #Yasuní – ja till #ChocóAndino, ja till livet, ja till naturen, med dessa resultat vann vi, landet vann, våra framtida generationer vann med ett Ecuador som kommer att ta hand om vårt Casa Grande”, skriver han.