Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

IPCC: Klimatkrisen kan lösas – med ökat tempo och rättvisa

Översvämningarna i Pakistan är ett exempel på hur extremvädren blir allt mer intensiva på grund av det varmare klimatet.

Klimatförändringarna gör att vi redan idag ser skador och förluster i form av människoliv och ekosystem på alla kontinenter. När den senaste och sammanfattande rapporten från FN:s klimatpanel släpptes i dag så var budskapet att vi fortfarande har chansen att göra en snabb omställning och minska utsläppen. Men det kräver ansträngningar från alla håll, inte minst politiskt.

– Denna sammanfattande rapport understryker vikten av att vidta mer ambitiösa åtgärder och visar att om vi agerar nu kan vi fortfarande säkra en dräglig, hållbar framtid för alla, säger Hoesung Lee, ordförande för FN:s klimatpanel IPCC, i ett pressmeddelande.

På presskonferensen konstaterade han att de globala utsläppen måste halveras till år 2030 om vi ska kunna klara 1,5-gradersmålet. 

– Vi går när vi borde sprinta! sa han.

Redan 2018 kom IPCC:s specialrapport som visade den enorma utmaning det innebär att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Fem år senare har den utmaningen blivit än större, konstaterar klimatpanelen. Utsläppen av växthusgaser har fortsatt att öka och både takten och omfattningen av de åtgärder som har gjorts hittills, liksom nuvarande planer, är otillräckliga för att tackla klimatförändringarna.

Rapporten som släppts idag lägger fokus på de förluster och skador som vi redan ser idag och som kommer att fortsätta i framtiden och drabba de mest sårbara människorna och ekosystemen hårdast. Ju varmare planeten blir, desto större blir riskerna och vi kommer att se mer intensiva värmeböljor, kraftigare skyfall och mer av andra extremväder.

Rättvisa åtgärder viktiga

Därför är snabba – och rättvisa – åtgärder viktiga, enligt panelen.

– Klimaträttvisa är avgörande eftersom de som har bidragit minst till klimatförändringarna drabbas oproportionerligt mycket, säger Aditi Mukherji, en av de 93 författarna till rapporten, i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– Nästan hälften av världens befolkning bor i regioner som är mycket sårbara för klimatförändringar. Under det senaste decenniet var dödsfallen från översvämningar, torka och stormar 15 gånger högre i mycket utsatta regioner.

Men även om situationen är dyster så är budskapet från IPCC att vi redan har tekniken, ekonomin och de politiska styrmedlen som behövs för att få till den omfattande omställning och utsläppsminskning som behövs. Men vi behöver snabba upp tempot, konstaterar IPCC.

I pressmeddelandet skriver de att det finns tillräckligt med kapital i världen för att snabbt minska utsläppen, ”om befintliga hinder minskas”.

”Öka klimatinvesteringarna”

”Att öka finansieringen av klimatinvesteringar är viktigt för att nå de globala klimatmålen. Regeringar, genom offentlig finansiering och tydliga signaler till investerare, är nyckeln till att minska dessa hinder”, skriver panelen och konstaterar samtidigt att också investerare, centralbanker och finansiella tillsynsmyndigheter kan spela en viktig roll.

– Accelererade klimatåtgärder kommer bara att ske om det blir en mångfaldig ökning av finansieringen. Otillräcklig och felriktad finansiering håller tillbaka framstegen, säger Christopher Trisos, en av rapportens författare.

Och vägen framåt enligt IPCC är utveckling som är ”klimatresilient” och som också ger andra fördelar. Förbättrad luftkvalitet ger till exempel även förbättrad folkhälsa, vilket också minskar sjukvårdskostnader.

Vägen mot en hållbar utveckling går via politisk vilja, samordnad politik och internationellt samarbete. Omfattande förändringar behövs i så gott som alla sektorer, såsom livsmedelssektorn, elproduktion, transporter, industri, byggnader och markanvändning.

Rättvis fördelning

IPCC lyfter också vikten av att bevara och förvalta ekosystemen. Om mellan 30 och 50 procent av jordens landområden, sötvatten och hav skulle skyddas så skulle det bidra till en hälsosammare planet.

Även att öka människors förståelse för vad överkonsumtion kan leda till är en viktig pusselbit, för att få människor att göra mer medvetna val.

– Omvälvande förändringar är mer benägna att lyckas där det finns förtroende, där alla arbetar tillsammans för att prioritera riskreducering och där fördelar och bördor fördelas delas rättvist, säger Hoesung Lee i pressmeddelandet.

Läs mer:

Ny IPCC-rapport väntas bli ”brutal väckarklocka”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV