Den gräns där träden slutar växa och övergår i kalare bergsvegetation håller på att flyttas högre upp runtom i världen. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Global Change Biology.
Med hjälp av fjärranalysteknik har forskare från Southern University of Science and Technology i Shenzhen i Kina tittat på hur en miljon kilometer skogsgräns längs världens berg (gränsen för där skogen slutar och annan, kargare växtlighet tar över) har rört på sig mellan år 2000 och 2010.
Det visade sig att 70 procent av skogen har rört sig uppåt på bergen med i genomsnitt 1,2 meter per år. I tropiska delar av världen gick förflyttningen snabbare och landade på hela 3,1 meter per år. Och hastigheten accelererar i alla undersökta områden.
Forskarna tittade främst på områden som i stort är orörd av människor, och kunde dra slutsatsen att den viktigaste orsaken till förflyttningen uppåt på bergen i tropiska och boreala områden var de allt varmare temperaturerna till följd av klimatförändringarna. I tempererade områden var det istället ökad nederbörd som beskrivs som huvudsaklig orsak.
Exakt hur ekosystemen kommer att påverkas av trädgränsens förflyttning är inte helt klarlagt, men det kommer troligen att gynna vissa skogslevande arter, medan alpina arter kan hotas.