Hur ska de miljontals syriska flyktingar som lämnat landet under inbördeskriget kunna återvända hem? Den frågan stod i fokus när arabvärldens utrikesministrar möttes i Jordaniens huvudstad Amman.
Utrikesministrarna från Syrien, Saudiarabien, Irak, Egypten och värdnationen Jordanien samlades på måndagen för att föra diskussioner om och med representanter för den syriske presidenten Bashar al-Assads regim.
President al-Assad har länge varit isolerad politiskt i regionen på grund av det långa inbördeskriget i Syrien, som krävde över en halv miljon människors liv och föregicks av presidentens brutala försök att slå ner demonstrationer i landet.
”Syriska flyktingars frivilliga och säkra återkomst till sitt land är av högsta prioritet tillsammans med de nödvändiga steg som krävs för att kunna göra det”, sade utrikesministrarna i en gemensam kommuniké efter mötet.
Enligt FN befinner sig omkring 5,5 miljoner flyktingar från Syrien i Libanon, Jordanien, Turkiet, Irak och Egypten.
I kommunikén efterlyser man ett utökat samarbete mellan Damaskus, värdländerna och FN för att organisera återvandringen inom ”en tydlig tidsram”.
Ministrarna enades också om att stödja Syrien ”i alla dess legitima försök att utöka kontrollen över sitt territorium, i att stärka rättsstatens funktioner, i avlägsnandet av beväpnade grupper och terrororganisationer samt att stoppa utländsk inblandning i inhemska syriska affärer”.
Till följd av kriget befinner sig nära hälften av Syriens befolkning på flykt, antingen i hemlandet eller i andra länder.