USA kräver att Wikileaksgrundaren Julian Assange ska utlämnas från Storbritannien eftersom han är misstänkt för spioneri. Men om det han har gjort är spioneri, då var det också spioneri när Jan Guillou och Peter Bratt avslöjade åsiktsregistrering i Sverige i IB-affären 1973, skriver Bo Alvberger.
DEBATT. Sällan har vår gemensamma maktlöshet känts så uppenbar som inför behandlingen av den australiske journalisten Julian Assange. Med hjälp av sin organisation Wikileaks avslöjade han genom tusentals autentiska hemliga dokument hur människovidrigt den amerikanska ockupationen verkställdes i Irak och Afghanistan. Åtminstone ett av dem har visats i svensk tv, då man fick se hur soldater från en helikopter sköt prick på civila – bara så där på skoj. Här var det alltså inte bara fråga om en rasistisk utan snarare en fascistisk människosyn.
För att undvika att bli kidnappad och med våld förd till USA eller Guantanamo begärde Assange 2012 asyl på Ecuadors ambassad i London. Efter ett regimskifte i Ecuador släpptes brittisk polis 2019 in på ambassaden. Assange greps och fördes till Belmarsh-fängelset i London, där han fortfarande sitter under svåra plågor.
2021 konstaterade en domstol att han av hälsoskäl inte kan utlämnas till USA. Men samma år beslutade högsta domstolen att han ändå kan utlämnas, ett politiskt beslut och ett knäfall för supermakten. 2022 överklagade Assange utlämningsbeslutet. Efter alla dessa år av inlåsning – i praktiken mer än tio år – är hans fysiska och psykiska hälsa vacklande. Under åren på ambassaden filmades allt han gjorde av hemliga kameror: toalettbesök, samlag med med hustrun på besök och juridiska överläggningar med förtrogna.
”Julian Assange är en sanningssägare och han har inte begått något brott, utan avslöjat de styrandes storskaliga brott och lögner och därigenom utfört en av de mest storartade sakerna i allmänhetens tjänst under min livstid. Måste vi påminnas om att rättvisa för en betyder rättvisa för alla, skriver John Pilger som i årtionden bevakat konflikter över hela världen. På likartat sätt uttryckte sig Nils Melzer, professor i internationell juridik vid universitetet i Glasgow, när han häromåret presenterade sin bok Fallet Julian Assange. Han hade 2019 besökt honom i fängelset och när de skildes vädjade Assange: ”Please save my life”. I en intervju fick han senare frågan om han trodde att det skulle gå att rädda Assanges liv. ”Det beror på allmänheten”, blev svaret.
Alla större organisationer för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter har protesterat mot beslutet om utlämning till USA med hänvisning till att det skulle innebära ett hot mot pressfriheten över hela världen. Det är våra rättigheter som står på spel. Assanges rätt att offentliggöra är identisk med vår rätt att få veta. Den internationella solidaritetskampanjen leds av makan Stella Assange och stöds av politiker, grupper och enskilda som den italienske konstnären Davide Dormino. Dennes mobila skulpturgrupp Anything to say? har nu visats på ett 20-tal platser. I naturlig storlek föreställer den visselblåsarna Edward Snowdon, Chelsea Manning och Julian Assange stående på var sin stol. En fjärde stol är tom i väntan på att åskådaren tar ställning.
30 brittiska parlamentariker från sex olika partier har krävt frihet för Assange liksom 92 från Mexiko, 100 från Brasilien och till och med en blockövergripande grupp i USA. Brasiliens president Lula da Silva har uttalat en skarp protest mot försöken att likvidera Wikileaks. I Oslo hölls det nyligen en stor protestgala med bred politisk uppslutning och medverkan av framstående kulturpersonligheter som Liv Ullman. Men i Sverige … har opinionen lamslagits av de falska påståendena om våldtäkt? Ingen av de båda kvinnorna har hävdat att de våldtagits.
Nils Melzer beskriver i sin bok det nedriga taskspelet bakom åtalet, som numera är nedlagt. Det hade varit på sin plats med ett positivt uttalande för Assange från regeringen. Den består ju av borgerliga partier som brukar hävda att de står för de liberala fri- och rättigheterna. Svenska massmedia rapporterar varken om behandlingen av Assange eller om solidaritetsaktionerna – som när en mänsklig kedja bildades runt Houses of Parliament i London av tusentals demonstranter som räckte varandra händerna i en ring som gick över Themsen på en bro och tillbaka till norra sidan på en annan. Spektakulärt – men inget för svenskar?
Det brott som den amerikanska administrationen anklagar Julian Assange för är spioneri. Det är i så fall spioneri av samma slag som när Peter Bratt och Jan Guillou avslöjade den svenska regeringens rättsvidriga etablering av den egna spionorganisationen IB. Den enda ”främmande makt” som man agerade för var det svenska folket – i Assanges fall folk runt hela jordklotet.
”Julian Assange har gjorts till ett exempel för att skrämma och försvaga den fjärde statsmakten. Journalister, publicister och visselblåsare måste skyddas, eftersom de utför en väsentlig tjänst för samhället”, hette det i motiveringen från Berlins konstakademi, när Julian Assange i juni tilldelades Konrad Wolf-priset.
Vill du stödja Julian Assange? Skicka ett vykort eller ett mejl med texten ”RÄDDA ASSANGE” till Storbritanniens ambassad, Box 27819, 115 93 Stockholm eller mejla ambassaden på Stockholm@fcdo.gov.uk. Underteckna med namn och adress.