Vill du bo på landet och ha så få fasta utgifter som möjligt?
Då kan offgrid vara en grej för dig. Men för att vara helt oberoende krävs en hel del jobb och pengar, till en början i vilket fall. Samtidigt ger offgrid dig möjligheten att ha en livsstil med ett mindre klimatavtryck.
Det första man tänker på när någon säger offgrid är en liten timmerstuga mitt ute i skogen med en vedspis och fotogenlampa. Det är inte så långt från sanningen egentligen, även om levnadsstandarden numera kan vara i stort sett på samma nivå som någon som bor i en villa i stan. Begreppet ”off grid” syftar vanligtvis på att leva utanför de traditionella näten. Det innebär att man inte är ansluten till elbolagens nät, inte har kommunalt vatten och avlopp eller fjärrvärme. Inte ens ha telefonledningar eller bredband, om man ska vara stringent. Istället får man förlita sig på andra sätt att få sin energi och värme från, vissa av dem är de metoder som fungerat under hundratals år i det gamla bondesamhället, andra är mer högteknologiska och innefattar solpaneler och olika typer av växelriktare för att kunna få ut 230 volt som man har i vanliga elkontakter.
Större frihet
Men offgrid kan vara mycket mer än bara det praktiska, att inte ha en massa utgifter och skulder gör en friare att välja vad man vill lägga sin tid på. Mindre kostnader betyder ju att mindre arbete behöver utföras för att man ska klara sig. Det leder till mer fritid och chans att utveckla sina intressen och hobbyer, eller bara umgås med släkt och vänner. Om de nu råkar bo i samma hushåll eller i närheten.
Vissa är ofrivilliga “offgridare” som jag. När jag köpte ett torp för tio år sedan hade det inte rinnande vatten eller var anslutet till elnätet. När jag ringde elbolaget och ville få en kabel var kostnaden större än vad själva fastigheten gick på, och det bara till tomtgränsen. Att sedan dra in elen i huset och låta en elektriker sätta upp proppskåp och alla kontakter var liksom grädde på moset. Jag var tvungen att skapa el på andra sätt.
Nu är det många som gillar offgrid-livet just för att de inte vill ha elektricitet och söker den ro och stillhet som levande ljus och en sprakande brasa kan ge. Själv gillar jag att kunna att kunna tända en lampa när jag kliver in i ett mörkt rum, ladda dator och mobiltelefon.
Beräkna förbrukningen
Innan man bestämmer sig för hur man vill ha det är det bra att göra en lista på hur stor förbrukningen kommer att bli. Ska du bara ha några led-lampor och kunna ladda en läsplatta, då kanske det räcker med en liten solpanel och ett 12 volts system. Vill du kunna ha igång ett kylskåp under sommaren, kunna köra din kaffekokare och ladda fler apparater ska du skaffa dig ett medelstort system. Det är egentligen bara det sista steget som är komplicerat, då du vill kunna leva på samma sätt som i en lägenhet. Det kräver många solpaneler, en vindsnurra eller ett litet vattenkraftverk, samt ett kraftigt elverk som backup för molniga dagar. Ju längre norrut i landet, desto större blir svårigheterna att få tillräckligt många soltimmar. En fördel är att man blir snart expert på hur mycket alla ens hushållsapparater drar och på olika sätt att spara el. Av de olika energikällorna brukar de flesta välja solpaneler. Vattenkraft är ytterst ovanligt att en fastighet man köper har sådana rättigheter och små billiga vindsnurror har en benägenhet att inte snurra eller snabbt gå sönder.
På mitt torp kör jag med en enkel solpanel jag köpte på rea. Det medföljde en regulator och monteringskit. Dessutom köpte jag två fritidsbatterier. Som ni märker är energiförsörjning ingenting man lär sig i första vändan, det kräver att man läser på och är noggrann. Mitt system är på 12 volt vilket räknas som lågspänning, ska man ha mer förbrukare bör man anlita en elektriker. Det är smart att ta hjälp av ett proffs i stort sett varje gång, el är inget att leka med. Kraften i ett vanligt bilbatteri kan få kablar att smälta och starta bränder om man kopplar fel.
Mycket att fixa
Ett annat misstag folk gör är att tro att offgrid betyder att man kan ligga i hängmattan hela dagarna och läsa Thoreaus mästerverk Walden. Det kan man göra, men räkna med att lägga ett antal timmar varje dag på att fixa och dona på huset och tomten. Staket behöver lagas, hängrännor rensas och vedspisar matas. På tal om värme så är vedspis och kakelugnar hårdvaluta när det kommer till att leva oberoende bortom elnätet. Det går att klara sig på fossila varianter som gasolvärmare och fotogenkaminer i några dagar, men inte i långa loppet. En kakelugn som eldas rätt håller värmen hela natten. Jag skulle aldrig köpa en torp där det inte går att elda. En öppen spis duger inte utan där måste man sätta in en insatskamin för att få upp verkningsgraden. Inte heller skulle jag välja en sportstuga från 1950-60-talen med usel isolering, det är att elda för kråkorna.
Avlopp och dass
Hur gör man med vatten och avlopp? Här kommer det byråkratiska in och reglerna ser lite olika ut beroende på i vilken kommun man bor i. Vissa kommuner har hårdare regler när det kommer till gråvatten och krav på avloppsystem. Har du tur fungerar det att använda det gamla hederliga dasset. Numera finns en uppsjö varianter som förbränningstoa, separett där urin och avföring separeras och till och med frystoa. En brunn med gott vatten är guld värd. Att testa vattnet innan man köper huset kan vara en smart investering. Borra efter eget vatten garanterar heller inte att vattnet går att dricka eller ens smakar bra. Andra sätt är att samla regnvatten eller dra en slang till en sjö eller källa. Då kan man behöva ett extra filtersystem. Själv släpar jag på vattendunkar som jag fyller i stan. Det är ett tungt arbete och passar inte för alla.
För att hålla sig ren är en bastu oslagbar, gärna i kombo med ett dopp en sjö eller älv. Varmvatten kan man få på vedspisen, eller genom att använda en gasoldriven genomströmningsvärmare. Är man helt allergisk mot fossila bränslen finns det en hel del spännande projekt på youtube att förkovra sig i, allt från att bygga sin egen vattenvärmare genom att rulla kopparrör runt skorstensröret till att skapa gengas som i sin tur kan driva ett elaggregat. Men om ni bygger en bastu, gör inte som jag och ramla naken rakt in i den rödheta kaminen.
Arbeta från offgrid
Hur kan man leva offgrid och ändå jobba? Största problemet om man arbetar hemifrån är internetuppkopplingen och strömförsörjningen till ens laptop. Jag har löst det genom att köpa en särskild router med inbyggt modem där jag kan sätta in ett simkort och få internet. Har du tillräckligt med solpaneler så brukar inte elen vara ett problem från mars till oktober. Tvärtom kan det räcka och bli över så pass mycket att du kan ladda en elmoped för att kunna pendla i närområdet. Det går att ladda en elbil på solenergi, men då talar vi om en väl tilltagen anläggning. Offgrid-tanken ligger nära delar av tinyhouse-rörelsen, många som vill ha ett tinyhouse eller lever i sin husbil, vill också leva offgrid. Det handlar om att minska sitt avtryck och komma bort från de fasta avgifterna så långt det går.
Paradoxalt nog är det inte helt billigt att leva offgrid. Det kan kräva en hel del investeringar i solpaneler och andra apparater innan man kan koppla sig lös från elnätet. Men när de investeringarna är gjorda brukar omkostnaderna sjunka. Jag har till exempel aldrig betalat för elnätsavgifter för mitt torp. Jag har heller ingen sophämtningsavgift. Det enda som kostar är fritidshusförsäkringen, den kommunala fastighetsavgiften och sotningen var tredje år. Utslaget per månad blir det inte många hundralappar, särskilt om man har tillgång till ved från egen mark.
Ideologiska skäl
Nu har jag mest talat om alla praktikaliteter med offgrid. Andra aspekter är mer ideologiska eller rent av filosofiska med betoning på självhushåll och en känsla av oberoende. Offgrid-livet kan vara en längtan att att leva utanför det traditionella samhället. Att inte behöva betala pengar till elbolag eller andra multinationella företag, att inte vara satt i skuld eller vara fast i ett destruktivt mönster av ständigt ökande konsumtion. Är man intresserad av offgrid är man dessutom ofta nyfiken på odling eller andra sätt att producera mat. Kanske går det att utöva byteshandel med sina grannar, antingen i varor eller i form av tjänster. Typ, du får tio kilo potatis om du hjälper mig att måla huset.
Finns det några nackdelar med offgrid? Jag skulle gissa att de som testat offgrid och sedan gått tillbaka till lägenhetslivet har gjort det på grund av ensamheten. Billiga torp är ofta billiga på grund av att de ligger geografiskt otillgängligt till. Eller så kräver de så stora renoveringar att man som nybliven torpare i stort sett sysslar med det på heltid. Också det är ett jobb, som dessutom sällan betalar sig. Det är många relationer som har krossats på grund av oändliga renoveringar. Med ensamheten kommer också en känsla av otrygghet. Vad händer om jag blir allvarligt sjuk och inte har täckning? Eller så drabbas du av inbrott och får alla dyra verktyg och apparater stulna. Det har hänt mig två gånger redan vilket har varit förkrossande att behöva bygga upp allt på nytt. Trots svårigheterna är det också väldigt givande. Även små saker man fixar gör stor skillnad, som att måla om fönster eller plantera ett äppelträd. Det finns det inget så underbart som att sitta på farstubron med enbart naturen som granne och dricka en kopp kaffe som du kokat på vedspisen på ved som du själv har huggit.
Läs ett reportage om offgrid här.