Startsida - Nyheter

Energi · Kultursvepet

Här är höstens böcker att se fram emot

Varför inte ägna hösten åt en god bok – eller flera? Syre har tagit fram tips på några aktuella boktitlar.

Sommaren är kort, och det mesta regnade bort men deppa inte ihop för det. Även om hösten snart är här med kyligare väder och mörkare kvällar så kan man alltid drömma sig bort genom att bege sig in i böckernas värld. Här är elva tips på böcker som du kan sjunka in i under långa och sena höstkvällar.  

Vardagsslöjd – Kerstin Neümuller

Utgivningsdag: 16 augusti
Natur & Kultur

Är du sugen på att laga trasiga prylar, eller kanske skapa något helt nytt men vet inte var du ska börja? i så fall kanske det här kan vara boken för dig. Kerstin Neümuller som tidigare har skrivit handböcker om indigo och om att lappa och laga beskriver här 18 projekt – allt ifrån att sy en keps till att tälja en knopplist. Gemensamt för alla projekten är att de inte kräver några avancerade verktyg eller stora kunskaper, dessutom brinner hon för att använda naturmaterial, vilket märks i boken.

Kerstin Ekman är aktuell med en ny bok där hon berättar om de böcker som format henne. Foto: Fredrik Persson/TT

Min bokvärld – Kerstin Ekman

Utgivningsdag: 22 augusti
Albert Bonniers förlag

Kerstin Ekman är en av Sveriges mest berömda författare, senast aktuell med boken Löpa varg samt filmatiseringen av hennes roman Händelser vid vatten. Nu berättar hon om de böcker som har format henne och hur hon själv en gång i tiden hittade fram till läsandet. I 24 kapitel får vi ta del av starka berättelser och lära oss om hur böcker kan fungera både som vänner och som tröst.

UKON är aktuell med boken Jag är ingen mördae. Foto: Norstedts

Jag är ingen mördare – Ulf Karl Olov Nilsson

Utgivningsdag: 31 augusti
Norstedts förlag

Ulf Karl Olov Nilsson, eller UKON som han kallas, är både poet och psykoanalytiker. Han har också skrivit essäer, medverkar regelbundet på kultursidor och i SVT:s Babel. Det här är hans första diktsamling sedan 2011 och handlar om allt det orimliga i livet. UKON skriver både humoristiskt och tankeväckande om åldrande och dödsdrift, om halvfabrikat och oförmodade perspektivförskjutningar.

Ann-Charlotte Andersson hoppade av ekorrhjulet och började hänga med sin mamma. Foto: Ingrid Andersson

Ett år med mamma: Ett hållbart liv över generationer – Ann-Charlotte Andersson

Utgivning: Augusti
Ordfront förlag

I det gamla bondesverige var sådant som att lappa gamla kläder, koka egen sylt och baka bröd saker som ansågs som självklara. I takt med att det materiella välståndet växte vande sig många vid att köpa allt man behövde istället och gamla kunskaper glömdes bort. I dag strävar många efter att hoppa av ekorrhjulet och återgå till en mer jordnära livsstil. En av de som gjort det är Ann-Charlotte Andersson som också såg chansen att tillbringa mer tid med sin mamma. På instagramkontot @ettarmedmamma har hon visat hur hon och hennes mamma hjälpts åt med allt ifrån att gräva bajstunnor till att plocka äpplen. Nu kommer historien ut i bokform.  

Stina Oscarson undrar varför man ska måla ugglor. Teckning: Madeleine Pyk

Varför måla ugglor när världen brinner? – Stina Oscarson och Madeleine Pyk

Utgivning: Augusti
Ordfront förlag

Den här boken är en brevväxling mellan dramatikern och skribenten Stina Oscarson och konstnären Madeleine Pyk som startar den 24 februari 2022, samma dag som Ryssland invaderar Ukraina. Brevväxlingen börjar med en enkel fråga från Stina Oscarson: varför ska man måla ugglor när världen brinner? Madeleine Pyk som är känd för bland annat sina ugglebilder och uppväxt under andra världskriget svarar och brevväxlingen kommer sedan att pågå i tio och en halv månad. En bok för alla som är intresserade av spänningsfältet mellan konst och politik, som både är dagsaktuell men samtidigt bär på en evig fråga.   

Åren går, ADHD består – Lotta Borg Skoglund

Utgivningsdag: 1 september
Natur & Kultur

ADHD förknippas ofta med barn som har svårt att sitta stilla, trots att det är en diagnos som sällan växer bort och som många lever med hela livet. I dag finns det många äldre som har levt ett helt liv med ADHD utan att bli diagnostiserade, och först när de får en diagnos förstår de mönstren i sitt liv. Lotta Borg Skoglund är överläkare i psykiatri och har bland annat forskat om hälsomässiga konsekvenser av neuropsykiatriska diagnoser.

Jonas Hassen Khemiri är aktuell med boken Systrarna. Foto: Max Burkhalter

Systrarna – Jonas Hassen Khemiri

Utgivningsdag: 4 september
Albert Bonniers förlag

I sin förra roman, Pappaklausulen, skildrade Khemiri en frånvarande pappas förhållande till sina barn. I den nya boken är det återigen familjen som står i centrum, men denna gång handlar det om tre systrar och om deras koppling till Khemiris egna familj. Romanen skildrar främlingskap och om flykt, men också hur drömmar krockar med verkligheten. Khemiri som debuterade med förortsskildringen Ett öga rött bor i dag i New York där han undervisar i skrivande, förutom romaner har han också skrivit ett flertal pjäser som spelats över hela världen. 

Skogen vi ärvde gavs ut för elva år sen men nu släpps den på nytt med ett nyskrivet förord. Foto: Norstedts

Skogen vi ärvde – Maciej Zaremba

Utgivningsdag: 8 september
Norstedts förlag

Den svenska skogspolitiken har varit rejält omdebatterad de senaste åren. Men faktum är att det är långt ifrån första gången som varningsklockorna höjs för vad vi gör med vår skog. Redan på 70-talet kom de första larmen och 2012 skrev Maciej Zaremba en bok som är minst lika aktuell idag. Till den nya utgåvan har Zaremba skrivit ett nytt förord där han går igenom vad som förändrats de senaste tio åren och konstaterar att det knappast är till det bättre. Maciej Zaremba har i sina prisbelönta reportage, artikelserier och böcker skrivit om allt från tvångssteriliseringar till polska rörmokare, han skriver ofta personligt och dräpande om ett Sverige som de flesta av oss aldrig får syn på.

Lars Pettersson har skrivit en spänningsroman som också handlar om samerna och klimatet. Foto: Jan-Åke Eriksson

Urminnes hävd – Lars Pettersson

Utgivning: September
Ordfront förlag

Det här är på ytan en spänningsroman om ett mord, men det handlar också om den rasistiska historien gentemot samer, om modern renskötsel, om ett liv som är beroende av det alltmer opålitliga klimatet och väldigt mycket mer. Lars Petterson är både författare och filmare och har tidigare bland annat skrivit Kautokeino, en blodig kniv som belönades med Svenska deckarakademins debutantpris 2012.

 Daniel Boyacioglu började som poet och jobbar numera även som brandman. Nu är han aktuell med en ny roman. Foto: Fredrik Skogkvist

Daniels bok – Daniel Boyacioglu

Utgivningsdag: 10 oktober
Wahlström & Widstrand

Daniel Boyacioglu är poet, författare, dramatiker, musiker, skådespelare och brandman. Han har bland mycket annat släppt sex diktsamlingar, spelat I väntan på Godot på Dramaten och skrivit ett libretto till en opera. I sin nya roman tar han avstamp i Daniels bok i Gamla testamentet och funderar över vem denne Daniel hade varit om han hade levt i dag. Vad skulle han säga om gatuvåldet, om rasblindheten och om hur man bäst tjänar sitt land?

Yvonne Hirdman, historiker och författare. Foto: Thron Ullberg

Mellankrigstider – Yvonne Hirdman

Utgivning: Oktober
Ordfront förlag

Under de 21 år som passerade mellan första och andra världskriget kom Sverige att genomgå en radikal förändring. från att ha varit ett fattigt jordbruksland i den norra utkanten av Europa kom vi att bli ett land som det talades om över hela världen för våra sociala reformer och vårt folkhemsbygge. Vad var det egentligen som hände där? I den här boken berättar historikern Yvonne Hirdman om de här avgörande åren, och slår samtidigt hål på ett antal farliga populistiska myter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV