Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Värmeböljor ökar risken för olyckor med plast- och gummiprodukter

Värmerekord i Göteborg 2019.

Med ett varmare klimat åldras plast- och gummiprodukter snabbare. Och risken för olyckor som beror på exempelvis exploderande däck, sämre förpackningar och trasiga vardagspryla ökar. Det visar ny forskning från Kungliga tekniska högskolan (KTH).

Forskarna bakom studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science anser att nya säkerhetskrav behövs vid val av material i tillverkning av produkter med plast och gummi. Detta då plastmaterial – som fibrer, filmer, laminat, skum och kompositer – är mer känsliga för temperaturförändringar och har lägre maximal användningstemperatur än till exempel metaller.

– De negativa effekterna av ökad global uppvärmning på polymera material kommer att bli värre i framtiden eftersom värmeböljor förväntas bli mer intensiva, frekventa och långvariga, säger Xinfeng Wei som forskar om plastmaterial vid KTH, i ett pressmeddelande.

Ett exempel är att styvheten i ett plaströr av polyeten, som är en vanlig plastsort, minskar med 40 procent vid en temperaturhöjning från 23 till 40 grader. Därtill snabbar värme på nedbrytningsprocesser så att produkternas livslängd minskar.

– Konsekvenserna kan bli allvarliga. Det handlar både om förhöjd risk för allvarliga olyckor, ekonomiska förluster och även ökade mängder plastavfall vid reparation och när produkter måste ersättas, säger Xinfeng Wei.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV