Kameraövervakning på alla slakterier i Sverige kan införas redan från 1 juli 2025. Det är i alla fall förslaget från utredaren som nyligen lämnade sitt betänkande till regeringen. Redan riktas dock kritik mot förslaget, eftersom man inte vill att några ljudupptagningar ska göras.
Utredningen ”Kamerabevakning för ett bättre djurskydd ” konstaterar visserligen att: ”Vi ser fördelar ur ett djurskyddsperspektiv på ljudupptagning vid kamerabevakning”, men samtidigt anser man att ljudupptagning skulle kunna innebära integritetsintrång hos enskilda, det vill säga slakteriarbetarna. Därför rekommenderar utredningen att inga ljudupptagningar ska göras.
Utredaren, kammarrättslagmannen Peder Liljeqvist, har till sin hjälp haft en rad experter., som inte alltid varit eniga. I utredningen betonas att ”Arbetet har bedrivits i nära samråd med experterna och betänkandet är därför skrivet i vi-form, även om det inte varit full samsyn i alla delar.”
Särskilt yttrande
En av experterna, Anna Tilly, som är djurskyddshandläggare på Jordbruksverket, har lämnat ett särskilt yttrande till utredningen. Hon är tydlig med att ljudupptagningar borde vara en del av den framtida kameraövervakningen på slakterierna.
– Jag har en avvikande mening angående att det inte ställs krav på ljudupptagning i det givna förslaget. Jag anser att ljudupptagning skulle tillföra mycket och i kombination med bildmaterialet i hög grad kunna vara avgörande för att det avsedda syftet med krav på kamerabevakning ska uppfyllas, står det i yttrandet.
– Jag anser vidare att det finns tungt vägande skäl och är starkt motiverat att utreda ytterligare kring om ljudupptagning ändå inte ska ingå som krav i det givna förslaget, menar Anna Tilly.
"Förs inga samtal"
Även en sakkunnig på Djurskyddet Sverige, Anna Lundvall, är kritisk och menar att resonemanget kring enskildas integritet inte håller som skäl för slopade ljudupptagningar. Till Tidningen Djurskyddet säger hon:
– Ingen kan ju ändå prata i den bullriga miljön som råder inne i ett slakteri. Det förs inga samtal där, utan personalen har ju för det mesta hörselkåpor ändå. Så jag förstår inte resonemanget.
Nu är det upp till regeringen att välja om man vill lägga fram lagförslag i riksdagen i enlighet med utredningen.