Startsida - Nyheter

Zoom · Mänskliga rättigheter

Ekonomiska klyftor fortsätter att växa

Demonstration för klimaträttvisa inför World economic forum i Davos som inleddes på måndagen.

Samtidigt som Världsekonomiskt forum i Davos inleddes släpptes Oxfams rapport om de ekonomiska klyftorna i världen. Både extrem fattigdom och extrem rikedom ökar, och organisationen uppmanar regeringar att använda politiska styrmedel som beskattning för att fördela resurserna.

På måndagen inleddes Världsekonomiskt forum 2023, i år för första gången på plats i Davos sedan covid-19-pandemin. Konferensen samlar världens absoluta maktelit, och hjälporganisationen Oxfam brukar passa på att släppa sina rapporter över världens ojämlikhet i samband med arrangemanget. I fjol var rapportens titel Ojämlikhet dödar, i år har man valt det minst lika slående Survival of the richest.

Under samma namn lanseras också ett upprop som kräver beskattning av de allra rikaste. Årets rapport visar nämligen att den extrema fattigdomen ökar för första gången på 25 år. Samtidigt har den rikaste en procenten fått mer än dubbelt så mycket som de resterande 99 procenten av världens befolkning de senaste två åren, och i Sverige äger fem individer mer än fem miljoner svenskar tillsammans. Ojämlikheten drabbar också allt fler – 1,7 miljarder löntagare lever i länder där inflationen just nu stiger snabbare än deras löner.

– Det rapporten så tydligt visar är att den extrema fattigdomen och den extrema rikedomen ökar parallellt. Det säger väldigt mycket om tillståndet i världen just nu och är ett väldigt tydligt symptom på ett trasigt system. Och systemet är en följd av politiska beslut, ojämlikhet inte en naturlag, och det betyder att vi kan vända utvecklingen, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare på Oxfam Sverige.

Alla till förhandlingsbordet

Trenden är negativ i hela världen, och konsekvenserna är oerhörda. De senaste åren har dessutom kommit med ett kluster av kriser i form av pandemi, klimatkatastrof och Rysslands invasion av Ukraina, som i sin tur lett till ökande mat- och energipriser med en kraftigt stigande inflation hack i häl.

– Innan pandemin såg det ut som att det kanske gick att vända utvecklingen, men regeringarna misslyckades med att reglera ojämlikheten under själva pandemin och ytterligare miljoner människor hamnade i fattigdom. Sedan har vi haft kris på kris, det som behövs är handlingskraft. Alla behöver komma till förhandlingsbordet, näringsliv, stater, regeringar, det här är inget som någon enskild aktör kan lösa. När man nu samlas på Världsekonomiskt forum i Davos finns alla möjligheter att föra stark dialog.

Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige. Foto: Oxfam

Suzanne Standfast och Oxfam har ”jättehöga förväntningar” på Davos; även om det kan finnas olika uppfattningar om vad som har lett oss hit är alla överens om problembilden.

– Vi kan inte komma ut ur Davos utan konkreta förslag, säger Suzanne Standfast och påminner om att klimatförändringar och fattigdom hänger ihop, och att det inte fungerar att försöka hantera en kris i taget.

Trickle-down fungerar inte

De konkreta åtgärder som Oxfam själva föreslår till regeringar och internationella institutioner är en permanent skatteökning för den allra rikaste procenten, en engångsskatt på större förmögenheter och en tillfällig skatt på extraordinära vinster för företag. Man behöver också agera för att stoppa skatteflykt och avancerad skatteplanering.

Demonstranter i Davos på Oxfams linje. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Hon tror att vi nu befinner oss i ett läge där något faktiskt kan hända, efter att Oxfam-rapporten har levererat dystra budskap i flera år.

– Världsbanken, Internationella valutafonden, Europeiska centralbankens chefsekonom, till och med Warren Buffet, från flera håll sägs att vi kommer inte längre med ekonomisk tillväxt, det sipprar inte ner, vi måste omfördela resurser. Och skatter är ett kraftfullt omfördelningsverktyg, det är den lösning vi föreslår.

Saknar debatt i Sverige

Organisationen presenterar också åtgärder för Sverige, där lågkonjunkturen är ett faktum och Stadsmissionerna rapporterar om att nya och större grupper syns vid matbankerna. Oxfam vill att regeringen kartlägger och utreder ojämlikheten och dess konsekvenser, men även att man bör ge ett generöst bistånd.

– Jag undrar också varför det inte debatteras mer i Sverige, folk hör av sig från utländska tidningar och undrar vad det är som händer här, men det är väldigt tyst i den politiska debatten om ojämlikhet och konsekvenserna av den. Det är de senaste decenniernas skattepolitik som har tagit oss hit, och det har varit olika politiska färger som styrt under den tiden så alla har bidragit till det, vilket ger att alla läger borde samlas. Men det är förstås lättare att avskaffa skatter än att införa dem, konstaterar Suzanne Standfast.

Därför är det så viktigt att titta på ojämlikhetens konsekvenser, som uppstår på det politiska, ekonomiska och det sociala planet, nationellt och globalt.

– Det skapar ett växande missnöje, det göder populism både till höger och vänster, det är djupt osunt. Vi behöver systemförändrande åtgärder, politikerna måste ta sitt ansvar och vända utvecklingen, säger Suzanne Standfast.

Läs mer: 

Sverige sämst i Norden på att bekämpa ojämlikhet

Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

Amnestys årsrapport: Sveket från de rika i pandemin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV