Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Vart fjärde barn kontaktas av okända på nätet

Barn, 10–17 år, om internetanvändningen och tillvaron på nätet.

Mer än vart fjärde barn har under sommaren kontaktats på nätet av en främling, visar en ny undersökning. Enligt barnrättsorganisationen Plan International Sverige måste den digitala världen bli tryggare.

– Det måste vara lika säkert som livet utanför nätet, säger Mariann Eriksson, organisationens generalsekreterare.

Bland de barn och unga, 10-17 år, som ingått i Sifo-undersökningen som gjorts på uppdrag av Plan International Sverige svarar nära var sjätte att de fått obehagliga meddelanden skickade till sig från någon de inte känner. I åldersgruppen 14-17 år rör det sig om var femte.

28 procent av de unga uppger även att de blivit ofrivilligt kontaktade av en främling på nätet. Andelen bland flickor är högre än hos pojkar.

– Det är oacceptabelt. Barn och unga har rätt att vara trygga på nätet, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

"Måste bli bättre"

En majoritet av de svarande säger att de tillbringat mer tid på nätet under sommarlovet. Närmare hälften uppger att de tillbringat mellan tre och fem timmar per dag, en tredjedel säger att det rör sig om över sex timmar.

Plan International Sverige anser att det behöver göras mer för nätet ska vara en skyddad plats för barn och unga och menar på att de stora nätjättarna, exempelvis Tiktok, har ett särskilt ansvar här.

De har inte lyckats skapa ett skydd för barnen. Nätjättarna måste bli bättre på att moderera sina plattformar. Vi vill inte att fjortonåringar ska ta emot dickpics från främmande män och utsättas för hat, hot och trakasserier.

Lika säkert

Även i skolan behöver man prata mer om de här frågorna och det behövs mer stöd för föräldrar. I undersökningen, som även besvarats av vuxna, uppger varannan förälder att de har svårt att hålla koll på vad deras barn faktiskt gör på nätet.

– När man tillbringar så mycket tid som barnen gör på internet så måste det vara lika säkert som livet utanför nätet. Därför behövs det förebyggande arbete som hjälper både barn och föräldrar att skapa en trygg digital närvaro, säger Mariann Eriksson.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Plan International Sverige som ingår i den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i över 80 länder. Organisationen har funnits i över 85 år. 801 slumpmässigt utvalda barn i åldrarna 10-17 år och 801 föräldrar med barn i samma åldersgrupp svarade på undersökningen som gjordes mellan den 26 juli och 1 augusti.

Källa: Plan International Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV