Temperaturerna är på rekordnivåer i Sydeuropa. På Sicilien väntas det bli uppemot 48 grader. Ön är en av de områden som hotas allvarligt av ökenspridning och förlorar stora mängder odlingsbar mark varje år.
Hela Medelhavsregionen är ett område som betecknas som en ”hotspot” för klimatförändringarna, där temperaturökningen kan bli kraftigare och följderna svårare. Det är någonting som syns tydligt på Sicilien. Italienska miljöorganisationen Legambiente har i en rapport klassat regionen som en av de hårdast drabbade regionerna av klimatrelaterad extremväder. Mellan åren 2010 och fram till oktober 2022 så utsattes ön för 175 olika extremväder, den mest utsatta regionen i hela Italien.
Och det märks för jordbruket. Bara under år 2022 förlorade jordbrukare på Sicilien 117 kvadratkilometer odlingsbar mark, rapporterar tidningen Focusicilia. Enligt en studie som Italienska meteorologisällskapet gjort på uppdrag av en vinproducent så uppskattas vinodlingen på ön behöva flyttas högre upp på kullarna innan år 2100, då medeltemperaturen i området beräknas höjas med mellan två och fem grader.
Luca Mercalli från Società meterologica italiana, italiens motsvarighet till Smhi, säger till Focusicilia att klimatprognoser för Sicilien mellan 2031 och 2060, liksom Cypern och Kreta, visar på höjda temperaturer, men utan större förändringar i nederbörd, ”men med en möjlig ökning av extrema fenomen”. Sommartemperaturerna ser ut att kunna höjas med 2,1 grader.
Som i Tunisien
– Detta skulle motsvara att omvandla den genomsnittliga sommartemperaturen i Catania, för närvarande 24,5 °C, till respektive Tunis (26,5 °C), säger han.
Att sommartemperaturerna blir som i Tunisien har forskare påpekat redan tidigare, bland annat Christian Mulder, professor i ekologi vid universitetet i Catania, som redan 2021 konstaterade:
”Om situationen består kommer halva Sicilien om några decennier att vara som Tunisien. I Tunisien har dock bönderna levt i det klimatet i århundraden, vi är inte vana vid det här”.
Men det är inte bara långvarig torka och värme som ökar risken för ökenspridning. Även alltmer extrema skyfall och hagelskurar bidrar.
– Risken för ökenspridning hör ihop med vegetationen. Om den brinner eller dör ut på grund av torka så finns det inte längre något som skyddar marken från hårda skyfall, sa Antonio Drago, ansvarig för jordbruksövervakning på regionkontoret på Sicilien, till Svenska Yle i samband med att temperaturerna slog europeiskt rekord på ön för två år sedan.
– Det blir en ond cirkel som i längden gör jorden steril och obrukbar, fortsätter han.
Han berättar att det konstrueras stora sjöar som ska samla vatten under vinterperioden.
– Vi måste bli bättre på att ta tillvara regnvattnet i större utsträckning.