Skrikande getter som binds fast och kammas med vassa metallkammar, unga getter som kastreras utan bedövning samt plågsamma avlivningsmetoder för de getter som inte längre anses lönsamma. Det var vad medlemmar i Peta Asien kunde vittna om när de nyligen infiltrerade kasmirindustrin i Mongoliet. En av verksamheterna kopplas till flera kända lyx-modehus.
Kashmir är inte längre såsom namnet antyder en produkt som kommer från den indiska regionen Kashmir. 90 procent av all kashmir produceras idag i Mongoliet och Kina. Och produktionen är varken utan miljöproblem eller djurplågeri.
När djurrättsorganisationen Petas Asienavdelning mellan april 2022 och februari 2023 infiltrerade verksamheter i Mongoliet där kashmirullen kammas från getterna visar deras bilder och videomaterial på en minst sagt plågsam behandling. Som standard binds getterna fast i fötterna, och därefter kammas de med en vass metallkam under upp till en timma. På en video som medlemmarna filmat visas hur getterna bräker förtvivlat av behandlingen och det visas också hur unga getter vid en anläggning kastrerades utan bedövning, skrikandes när deras testiklar bokstavligen dras loss från dem.
När de vuxna getterna inte längre är lönsamma, då de har mindre hårväxt, slår arbetarna dem i huvudet med en hammare och skär halsen av dem, så att de får ligga och rycka i flera minuter innan de förblöder.
Peta har kunnat koppla en av verksamheterna som underleverantör till en rad lyxmodehus, såsom Chanel, Gucci, Dior, Hermès och Louis Vuitton, Prada, Burberry, Bottega Veneta och Max Mara och har startat en namninsamling för att uppmana företagen att sluta använda kashmir och istället använda en vegansk variant.
“De här företagen tjänar på getternas lidande och kunderna har ingen aning om grymheterna bakom det”, säger Mimi Bekhechi, Petas vice ordförande för Europa, Storbritannien och Australien, i ett uttalande, och fortsätter:
”PETA uppmanar alla modemärken att sluta gömma sig bakom vilseledande etiketter och i stället byta till lyxig, djurvänlig, vegansk kashmir.”
Avråder från köp av all kashmir
Peta uppmanar också konsumenter att inte köpa någon produkt med kashmir i, oavsett märke och oavsett certifiering.
Två av de undersökta leverantörerna skickar sina varor till företag som hävdar medlemskap i Sustainable Fibre Alliance (SFA). Men enligt Peta så kräver SFA:s riktlinjer inte några årliga revisioner av gårdarna eller att man ger smärtlindring vid kastrering eller skador som uppkommit genom våldsam fastbindning och kamning. ”Enligt riktlinjerna är det till och med en rekommendation, inte ett krav, att behandla djuren ”humant” före slakt”, skriver Peta.
Hållningen av olika typer av kashmirgetter innebär också stora påfrestningar på miljön. Kasmirgetter äter ungefär en tiondel av sin egen vikt på en dag, och äter också gräsets rötter. På så vis bidrar de till en jorddegradering. 65 procent av Mongoliets gräsmarker har degraderats och så mycket som 90 procent av marken är i riskzonen för ökenspridning.