Strängare straff, lägre skatt och billigare diesel väntar från årsskiftet. Men snusare får ha tålamod ytterligare några månader för att få sitt. Här är nyheterna inför nästa år som du bör ha koll på.
Sänkt bensin- och dieselskatt
Skatten på bensin blir vid årsskiftet 75 öre lägre jämfört med 2023 års nivå. Skatten på diesel sänks med ungefär 43 öre jämfört med vad som tidigare var bestämt för 2024, men höjs något jämfört med 2023.
Slopad reduktionsplikt – billigare diesel
Kraven på inblandning av biobränslen i diesel sänks 1 januari. Regeringen bedömer att det under 2024 kan bli upp till 5,50 kronor billigare per liter diesel, jämfört med om den så kallade reduktionsplikten skulle förbli oförändrad.
Sänkt skatt på arbete
Ett förstärkt jobbskatteavdrag införs vid årsskiftet. För en familj bestående av till exempel en polis och en sjuksköterska ger förslaget sänkt skatt med 14 000 kronor per år, enligt regeringen. Uppräkningen av inkomstgränsen för statlig skatt pausas 2024.
Sänkt skatt på pension
Grundavdraget utökas, vilket enligt finansminister Elisabeth Svantesson ger 3 400 kronor mer per år för den med en pension på 25 000 kronor i månaden. Då räknas även den årliga automatiska uppräkningen av grundavdraget in.
Elsparkcyklar måste trafikförsäkras
En lag om trafikförsäkring för de flesta elsparkcyklar träder i kraft 23 december. Det är ägaren som ska betala trafikförsäkringen. Bland annat väntas de cirka 30 000 elsparkcyklar som hyrs ut av företag omfattas.
Slipp extra laddsladd
Nya mobiltelefoner ska kunna köpas även utan ny laddsladd, för de som redan ha sådan hemma. Lagen träder i kraft 28 december, men kravet att kunna köpa en mobil även utan laddningsenhet gäller från 28 december 2024. För datorer 28 april 2026.
Befogenheter för ordningsvakter
Ordningsvakter får efter årsskiftet ökade befogenheter, till exempel transportera vissa omhändertagna personer och förstöra beslagtagen alkohol. Kommuners möjligheter att använda ordningsvakter för att öka tryggheten på allmänna platser ökar.
Dubbla straff för grova vapenbrott
Minimistraffet för grovt vapenbrott dubblas från två till fyra år. Även maxstraffet höjs från fyra till sju år. Maximistraffet för vapenbrott av normalgrad höjs från tre till fem år. Straffskärpningarna gäller från 1 januari.
Dyrare anställa unga
Den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för 15–18-åringar slopas efter årsskiftet.
Digitala stämmor
Bostadsrättsföreningar, andra ekonomiska föreningar och aktiebolag får den 1 januari möjlighet att hålla digitala stämmor. Det måste skrivas in i bolagsordning eller i stadgar. I extraordinära omständigheter kan digital stämma hållas utan stadgeändring.
Kroppsvisitera utlänningar
Polisen får från 1 januari möjlighet att kroppsvisitera en utlänning för att söka efter pass och andra identitetshandlingar och möjlighet att omhänderta sådana handlingar vid en inre utlänningskontroll.
Vistelseförbud för kriminella
Från 1 februari vill regeringen att åklagare ska kunna utfärda ett förbud för kriminella att vistas på vissa utpekade allmänna platser, där de anses främja brottslighet, utan att de dömts för brott. Riksdagen har dock ännu inte klubbat den nya lagen.
Tillfälliga visitationszoner
Från 1 mars vill regeringen att polisen ska få upprätta tillfälliga zoner där personer får kroppsvisiteras, till exempel på jakt efter vapen, utan konkret brottsmisstanke. Riksdagen har dock ännu inte klubbat den nya lagen.
På gång senare under 2024
Den 1 juli höjs taket för ROT-avdrag, pensionärer födda 1957 får skattekompensation och dubbeldagarna i föräldraförsäkringen utökas till 60 dagar och får tas ut tills barnet är 15 månader. Det blir även möjligt att överlåta föräldrapenning till någon annan nära vuxen i barnets liv som inte är förälder.
Från 1 november avskaffas plastpåseskatten, skatten på snus sänks och skatten på cigaretter höjs.