Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Är det verkligen en ny telefon du behöver?

Nya telefoner visas upp i New York i september 2022.

En ny telefon lanseras och många lockas av löften om nya och bättre funktioner. Men baksidan av kampanjerna är att vi producerar 150 000 ton elektronikskrot om året med våra köpvanor, släpper ut enorma mängder koldioxid och gör av med massor av vatten och metaller, skriver Therese Almqvist, svensk marknadschef på Refurbed.

DEBATT. Så var det dags igen. I veckan lanserade Apple sin senaste iPhone, som vanligt under stor pompa och ståt. Och som alltid rycks vi med av den perfekt iscensatta marknadsföringen. Vi luras att tro att vår nuvarande smartphone, som i de flesta fall har många år kvar, plötsligt är föråldrad och måste bytas ut mot en ny. 

Låt oss vara ärliga: jag har själv en Iphone, och jag blir själv lockad av Apples löften om den bästa kameran hittills, den senaste processorn, en otrolig skärm och massvis av lagringsutrymme. För marknadsföring fungerar!

Baksidan av Apples och andra teknikföretags snygga kampanjer är ju dock allt annat än fanfarer och konfetti. Som vi nog alla känner till vid det här laget håller våra osunda köpvanor på att förstöra klimatet och planeten vi lever på.

Produktionen av enda Iphone släpper ut över 72 kilo koldioxid och kräver cirka 13 000 liter vatten och värdefulla naturresurser som guld, silver och koppar. The Global e-waste statistics partnership uppskattar i sin tur att 50 ton kvicksilver hamnar i miljön varje år, enbart från förbränning av elektronik.

Faktum är att vår elektronikkonsumtion ökar så snabbt att elektronikavfall nu är den snabbast växande avfallsströmmen i världen. Bara vi svenskar slänger vi över 150 000 ton elektronik varje år.

Det är alarmerande siffror. Men som tur är går det att göra något åt det.

Det första du som konsument kan göra är att tänka över behovet av ny elektronik. Behöver du verkligen en ny mobiltelefon när den du redan har fungerar som den ska? Är de extra pixlarna på kameran värda sin klimatpåverkan – och priset det kostar för såväl plånboken som planeten?

Genom att behålla din gamla telefon i ett år till minskar du snabbt ditt eget klimatavtryck. Och om telefonen inte går att rädda kan du välja cirkulära alternativ i form av en rekonditionerad, det vill säga en återvunnen telefon som reparerats och återställts till nyskick. En ny livscykelanalys från det vetenskapliga Fraunhoferinstitutet visar att klimatfördelarna med återvunnen elektronik till och med vida överstiger det man tidigare trott – rekonditionerad elektronik sparar upp till 91 procent koldioxidutsläpp, 97 procent vatten och 80 procent e-avfall jämfört med att köpa nytt.

Det finns alltså flera enkla sätt för dig som konsument att själv bekämpa den växande mängden e-avfall. Men det behöver förstås inte stanna där.

Kräv också att de producerande företagen tar fram produkter som håller länge och är lätta att reparera. Stöd rörelser som Right to repair, som jobbar för att få upp frågorna på EU-nivå. Uppmana ansvariga politiker att ta fram lagförslag och skatteregler som främjar den cirkulära ekonomin.

Och glöm inte att även små förändringar kan göra stor skillnad. Ta bara den nya EU-lagen som exempel, som gett oss en ny gemensam standard för laddning av elektronikprodukter. Tack vare att Iphone 15 (och alla andra nya produkter) nu utrustas med samma typ av USB-C-uttag slipper vi köpa massor av olika laddsladdar. En åtgärd som beräknas spara 250 miljoner Euro och hela 11 000 ton e-avfall – varje år.

En välkommen åtgärd, men långt ifrån tillräcklig. För att på riktigt stötta hållbar konsumtion krävs att producenter som Apple tar ansvar för hela sin miljöpåverkan. Vi behöver inte nya Iphone-modeller med fler kameror – vi behöver telefoner som håller längre och som är enklare att reparera.

Korrigerad den 15 september kl 08.31.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV