Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Facket om hyrfängelser: Knappast lösningen

Vakter vid ett fängelse i Lelystad i Nederländerna.

Förslaget om att hyra fängelseplatser i utlandet får kritik från fackförbundet Seko.
I Belgien, där man tidigare haft fångar i grannlandet, ser forskare flera problem.
– Jag är lite rädd att de intagna blir en slags varor, säger An-Sofie Vanhouche, som studerat frågan.

Under torsdagen meddelade regeringen om att man vill gå vidare med planerna på att hyra fängelseplatser i utlandet, för att avlasta de överfulla svenska fängelserna.

Men Gabriella Lavecchia, förbundsordförande på fackförbundet Seko, som organiserar omkring 4 500 anställda inom Kriminalvården, tar inte emot beskedet med någon glädje.

– Jag tycker att det känns tämligen desperat, ett desperat försök att visa att man gör något, men jag tror inte att det löser ett dugg, säger Gabriella Lavecchia.

Hon påpekar att hon generellt är emot att statlig verksamhet utlokaliseras till andra länder. Seko vill i stället se enklare regler för att bygga nya fängelser, och se bättre villkor för de anställda, för att komma tillrätta med dagens problem.

Fortfarande överbelagt

I Belgien hyrde man i mitten av 2010-talet fängelseplatser från grannen Nederländerna, i väntan på att nya fängelser byggdes. En av de som studerat effekterna är An-Sofie Vanhouche, lektor vid Vrije Universiteit Brussel.

– Man tacklade inte grundorsakerna för överbeläggningarna. Det var en temporär lättnad, men de nya fängelserna fylldes snabbt, och vi är fortfarande överbelagda och bygger nya fängelser. Så det var ingen lösning, säger hon.

Att ha fångar i utlandet ställde också till bekymmer. De intagna hade svårt att få sin advokat att resa dit, vid exempelvis disciplinära frågor.

– Och om den intagna var tvungen att åka till Belgien för att delta i en förhandling om att bli släppta i förtid, så hände det att de struntade i det för att det inte var värt det för att det tog för lång tid, säger hon.

De intagna lyfte också fram att det var svårare med besök och att hålla kontakten med de anhöriga som det värsta.

– Även om det främst skickades personer som inte hade permanent uppehållstillstånd, eller som hade få besök, så sade de att ”vi hade åtminstone några besök i Belgien”, nu hade de inga alls.

Ett annat problem är rehabiliteringen av fångarna. I Belgiens fall tog Nederländerna över ansvaret för exempelvis utbildningsinsatserna.

– Det blev inte samma system som de skulle ha haft i Belgien, där idén är att de har samma tjänster och känna igen dem när de kommer ut i samhället och ska återintegreras.

Dyrt och krångligt

Belgien slutade skicka fångar utomlands 2016. Även Norge hyrde platser i Nederländerna, medan Danmark vill skicka fångar till Kosovo. Även Storbritannien har under hösten luftat planer på att hyra fängelseplatser i utlandet.

– Jag är orolig att det blir en marknad för att hyra platser i länder med låga kostnader. Jag är rädd att de intagna blir en sorts vara som man kan skicka någon annanstans om man inte har plats. På det sättet undviker vi också att tänka på riktiga lösningar på problemet med överbeläggningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV