Energi · Syre tipsar

Ämneskorrarnas jultips

Hårda klappar från Syres ämneskorrar.

Det lackar mot jul, och oavsett om du firar den eller ej har du förhoppningsvis åtminstone några dagars ledighet att se fram emot. Vad passar då bättre än att försjunka i en bra bok eller tv-serie? Våra ämnesreportrar inom miljö, fred, djurrätt, basinkomst och konspirationsrörelsen har här valt ut sina favoriter. Mycket nöje!

Ekologi, politik och natur vävs samman

Med Insekternas planet från 2018 visade den norska biologiprofessorn Anne Sverdrup Thygeson en sagolik förmåga att beskriva det intrikata samspelet av småkryp som vi inte kan leva utan. Hur vi är beroende av en rik natur, är något hennes uppföljare från 2021 – På naturens axlar – byggde vidare på. Här finns inte minst en vacker beskrivning av hur valar faller mot djuphavets botten när de dör, vilket innebär att den kol de bundit under sin livstid kan hållas borta från atmosfären i hundratals år. Men den största rollen för klimatet och den biologiska mångfalden spelar de när de är i sina krafts dagar, då valarna fångar allsköns fisk i djuphavet för att sedan skita och kissa vid ytan, där fytoplankton drar nytta av näringsämnena. Samma plankton som är våra främsta syretillverkare och som faller likt ”marin snö” mot djuphavet, där deras kolrika kroppar lagras i sedimentet och på så vis skickas ur systemet.

Nu är Anne Sverdrup Thygeson aktuell med en ny bok – Skogen – där ekologi, historia, politik och kultur vävs samman till en övergripande berättelse.

/Ossian Sandin
, Miljökorre

Klassisk roman om krigets vedermödor

Valet kan väl inte bli mer förutsägbart, men Leo Tolstojs roman Krig och fred är ett mästerverk som får fasorna på slagfältet och i soldatsjälen att kännas in i märgen och därför borde läsas minst en gång i livet. Lyckligtvis varvas beskrivningen av de detaljerade striderna (eller framför allt den långtråkiga väntan på dessa) med överklassens kurtis i hemmens trygga salonger, kvalfull likaså men ändock en välbehövlig kontrast för krigströtta jullovslediga. Allt genomsyrat av den subtilt burleska humor som är så typisk för den ryska 1800-talsromanen. Köp den i en mindre oberoende bokhandel, eller varför inte från ett antikvariat.

Tolstojs epos kan med fördel även konsumeras i rörlig bild; BBC:s serie från 2016, med bland andra Paul Dano, James Norton och Lily James i rollerna, får tittaren att sugas in i karaktärernas virvlande känslostormar och det är bara att hålla i sig och åka med. Kan köpas från flera streamingsajter samt på gammal hederlig DVD.

Har den tilltänkta mottagaren beslutat att bojkotta allt från kefir till Tjajkovskij? Då blir gåvan även en praktisk övning i konflikthantering.

God jul!

/Katarina Andersson, Fredskorre

Gott och lättlagat – guide till det veganska köket

Enkel vardagsmat som är klar på 30 minuter, med max sju ingredienser. Gustav Johansson, som driver en av Sveriges största veganska matbloggar, Jävligt gott, bjuder på flera recept på bland annat pasta, biffar och sallader i Vegansk hemkunskap (2022). Det finns också kapitel med fikabröd, efterrätter och tillbehör. Gustav Johansson beskriver hur han själv råkade bli en ”ofrivillig vegetarian” och kokboken är en perfekt julklapp till både veganer och andra som vill få inspiration till god mat utan större ansträngning. Den riktar sig särskilt till de som vill laga mer växtbaserat, men inte riktigt vet hur de ska börja, med tips på inköp och beskrivningar av vilka råvaror som innehåller de näringsämnen som kroppen behöver. Under året har det kommit en E-bok och snart släpps en häftad utgåva.

Gustav Johansson har också gett ut kokböckerna Veganska klassiker (2022), med växtbaserade versioner av populära rätter från hela världen, som tikka masala och fooled pork, samt Vegansk husmanskost (2019), med varianter av svenska klassiker som sill och köttbullar.

/Stina Lagerkvist, Djurrättskorre

En flopp som fått kultstatus

Idiocracy var en flopp på biograferna men har fått en viss kultstatus på sistone, mycket på grund av dess nästan profetiska vision av det amerikanska samhällets värsta avarter av antiintellektualism och krass kommersialism. Regisserad av Mike Judge (skapare av Beavis and Butthead och Office space) handlar Idiotrepubliken, som den heter på svenska, om karaktären Joe Bauers (spelad av Luke Wilson), som vaknar upp i framtiden efter att ha varit nedfrusen.

Från att ha varit en ganska misslyckad slacker är han nu USA:s smartaste person eftersom samhället långsamt degenererat och människor har blivit allt dummare. Allt handlar om konsumism och politisk populism, vilket har lett till att man vattnar sina åkrar med en sort energidrink som får dem att vissna. Det är ett av de många problem som Joe måste lösa, då ryktet om hans intelligens snabbt sprider sig. Filmen är som en överdriven spegel av vår egen tid, där dumhet regerar och reklam är vår enda källa till visdom.

Idiotrepubliken (Idiocracy) från 2006 är en sci-fi/Komedi regisserad av Mike Judge.

/Peter Al Fakir, 
Basinkomstkorre

Stillbild ur tv-serien The Plot Against America. Foto: HBO

Alternativ historieskildring om soloflygare

TV-serien The plot against America är en alternativ historieskildring om den amerikanska äventyraren Charles Lindbergh som gjorde den första soloflygningen över Atlanten. Lindbergh är en verklig historisk person som hade sympatier med Nazityskland. I serien som bygger på Philip Roths bok med samma namn blir Lindberg president i 1940-talets USA. Berättelsen illustrerar hur det amerikanska samhället och människor förvandlas och radikaliseras och hur rättigheter luckras upp.

I hjärtat av berättelsen finns en judisk familj, vars liv och öden blir en studie av de större samhällsförändringarna och en spegelbild av situationen som en utsatt grupp hamnar i när fascismen tar greppet om ett samhälle.

Dramatiseringen är skicklig och serien spännande, samtidigt som den varnar för en politisk strömning vars inflytande inte minst hotar oss i vår egen samtid.

/Daniel Vergara
, Konspirationskorre

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV