Barnrättsorganisationen Bris höll under lördagen sin kongress i Göteborg. Där beslutades bland annat att man ska verka för att Sverige antar en ny nationell barnrättsstrategi.
Sveriges senaste nationella barnrättsstrategi antogs år 2010, det vill säga långt innan barnkonventionen blev lag i Sverige. En uppdaterad strategi skulle enligt medlemmarna som lagt motionen ”tydliggöra hur alla verksamheter i Sverige ska arbeta för att följa barnkonventionen i praktiken”.
– Det finns ett stort engagemang för att stärka barns rättigheter i Sverige, det ser vi inte minst i den växande folkrörelsen Bris. Under dagen har vi sett vilken kraft som finns inom folkrörelsen och tagit del av både ombud och motionärernas starka vilja att driva igenom sina förslag för att skapa ett samhälle som ger varje barn rätt till en trygg uppväxt, säger Annabella Kraft, omvald ordförande för Bris styrelse, i ett pressmeddelande.
Ett beslut tog också om att verka för att barn ska ha rätt till ett eget ombud i rättsprocesser.
Annat som diskuterades under kongressen var hur de senaste årens kriser har fått konsekvenser för barn och barns mående. I Bris nationella stödlinje för barn märks det tydligt att kriser drabbar barn hårdast. Under 2022 har Bris haft fler stödjande kontakter än någonsin innan och barn berättar om en allt allvarligare psykisk ohälsa.
– I kristider ökar vikten av ett samhälle som gör barn delaktiga och utifrån ett starkt barnrättsperspektiv formar hållbara och långsiktiga lösningar där barns rättigheter och livsvillkor är i centrum, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i pressmeddelandet.