Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Förnyad oro för att Lynetteholm ska proppa igen Östersjön

Bygget av den danska halvön och stadsdelen Lynetteholm i Öresund, har kantats av kritik.

Bygget av stadsdelen Lynetteholm i Köpenhamn riskerar att bromsa vattenflödet genom Öresund mer än vad tidigare beräkningar visat. Det menar danska forskare som på måndag ska träffa svenska myndigheter för att redogöra för sina ståndpunkter. 
– Vi har bedömt att det är lämpligt att träffa de danska experterna för dialog, säger Carl Lindqvist, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Det fortsätter att storma kring stadsdelen Lynetteholm i Köpenhamn, som nu börjat byggas. Som Syre rapporterat har farhågorna varit flera med den konstgjorda ön, som delvis kommer att blockera Kongedybet, en av tre djupa rännor på Öresunds botten. Det kanske största orosmolnet har gällt huruvida bygget kommer att proppa igen Öresund, där syrerikt saltvatten från Kattegatt flödar in i Östersjön. Något som skulle kunna få förödande följder för torsken – ett av innanhavets viktigaste toppredatorer.

Den undersökning som det danska stadsutvecklingsbolaget By och havn låtit genomföra har visat att det förvisso blir en effekt av bygget på inflödet men att den inte innebär mer än en 0,25 procentig flödesreduktion. Svenska myndigheters ingång i frågan är ändå att man vill se justeringar så att effekten blir noll, då man anser att den samlade effekten i Öresund riskerar att bli för stor. Något Sverige än så länge inte fått gehör för.

Men tvivel har såtts om siffran om 0,25 procent stämmer. Beräkningarna har redan granskats av en oberoende konsultfirma efter en begäran från Sverige, som inte sett något fel i modellerna. Det har inte lugnat de danska forskarna som ifrågasätter den modell som ligger till grund för beräkningarna. Efter att själva har räknat på det, hävdar de att bygget i själva verket kommer att ge en flödesreduktion på 2 till 5 procent, rapporterar den danska tidningen Ingeniøren. Efter en förfrågan från den danska Naturskyddsföreningen, ska svenska myndigheter nu träffa forskarna.

– De ska få utveckla sin syn på vilka brister som finns i de nuvarande modellerna som beskriver hur stor blockering av saltvattenflödena som ön Lynetteholm kommer att orsaka, säger Carl Lindqvist, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Syre: Om ni anser att det kan finnas substans i invändningarna, vad kan ni göra då?

– Det är jättesvårt att säga i nuläget, den frågan får vi ställa oss då och inte ta ut något i förskott.

På mötet med de danska forskarna deltar förutom Länsstyrelsen i Skåne också experter från SMHI, Havs- och vattenmyndigheten samt Naturvårdsverket. 

Läs mer: Proteststorm mot danskt ö-bygge

Så kan Östersjön påverkas

Östersjön är beroende av att syrerikt saltvatten strömmar in genom Öresund. Små förändringar kan få stora följder som är närmast omöjliga att överblicka. Torsken är en av de organismer som kan drabbas av att inströmningen av vatten från Kattegatt påverkas. Fisken lägger sina ägg i vatten som har en viss salthalt för att äggen ska kunna bli i princip stillastående på en viss höjd i vattnet. Förändras plötsligt inflödet av saltvatten, kan det påverka var gränsen för olika salthalt i Östersjön går. Leder det till att äggen läggs i vatten med ”fel” salthalt riskerar de att sjunka (varpå de dör av syrebrist) eller flyta upp (varpå de blir uppätna).

Källa: Cl Lindqvist, länsstyrelsen i Skåne

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV