Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Tyst manifestation vid Furuviksparkens öppnande

Djur är inte underhållning var budskapet i Djurrättsalliansens manifestation utanför Furuviksparken under lördagen.

När Furuviksparken öppnade för säsongen fanns Djurrättsalliansen på plats och gjorde en tyst manifestation vid entrén. Malin Gustafsson tror att händelsen med de fyra dödade schimpanserna gjort att fler fått upp ögonen för det oetiska med djurparker.
– Vi måste sluta se djur som underhållning, säger hon till Syre.

När de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten sköts ihjäl på Furuviksparken i vintras fick det en enorm medial uppmärksamhet.

– Och med all rätt. Det är fruktansvärt, tragiskt och fel på alla sätt. Det borde aldrig ha kunnat ske. Situationen borde aldrig ha behövt uppstå, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Organisationen har länge arbetat med att skapa medvetenhet kring djurparker, något som också Syre uppmärksammat.

– Tusentals djur har dött på djurparker de senaste åren, och det för att parkerna lockar med gulliga djurungar på våren och sedan dödas de för att ge plats åt nya nästa år. Det får inte en sån uppmärksamhet som fallet med de fyra schimpanserna, säger Malin Gustafsson.

Få besökare

Hon hoppas och tror att den tragiska händelsen trots allt kan ha lett till att fler tänkt till kring djurparker och att se på djur som ett nöje.

– Flera personer som varit vid parken vid tidigare öppningar sa att det var väldigt lite besökare idag. Jag har inte varit där tidigare, så jag kan inte bedöma det, men om det är så så ser vi det som positivt – ett tecken på att allt fler hittat ett annat helgnöje än att ta sig till en djurpark.

Förutom att djur dödas så finns det en lång rad etiska dilemman med djurparker.

– De liv som de tvingas leva, att bli infångade, leva i andra miljöer än sin naturliga livsmiljö och aldrig ha frihet och rätten till sitt egna liv.

Samtidigt är det svårt att göra en orätt rätt.

– Det går ju inte släppa många av de djur som levt hela sitt liv i fångenskap fria hur som helst. Men där har djurparkerna runtom i världen en viktig roll att spela i hur man kan se till att djuren inte ses som underhållningsobjekt. Också i det vilda kan man satsa mer på att se till att djuren får leva i sina rätta miljöer.

Behövs mer samtal

Djurrättsalliansen har inte fått till något möte med Furuviksparken, ännu.

– De erbjöd sig att träffa oss dagen innan manifestationen, men då var vi på resande fot. Men vi sa att vi gärna pratas vid en annan dag, säger Malin Gustafsson.

Från besökarna kom det små reaktioner. Några som gjorde tummen upp när de gick förbi.

– Vi har märkt från tidigare liknande aktioner att barn är nyfikna och frågvisa. Många kanske inte kommer fram direkt, men att vi är där kan leda till fina samtal, viktiga samtal. För vi behöver få till en förändring i hur vi ser på djur och vi måste ta de där samtalen.

Hur ska en förälder tänka om den har ett barn som tycker om djur och gärna vill gå till en djurpark för att se dem?

– Det är ju en norm att djurparker finns och att det är något roligt och lustfyllt. Men vad lär vi egentligen barnen? Att det är okej att sätta djur i små inhängnader. Vi kan hitta andra sätt att främja det intresset och lusten att se och träffa djur, genom att se naturdokumentärer, att gå ut i det vilda och se vilka djur vi kan se i skogen, vid havet eller vid en sjö. Det finns väldigt många andra sätt att lära sig om och se djur och som inte är oetiska som djurparker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV