Startsida - Nyheter

Krönikor

Elon Musk vill få oss att betala för en skämskudde

Världens rikaste man har tagit över Twitter med buller och bång. För att uttrycka sig försiktigt, har affären inte varit särskilt lyckad. Värdet har sjunkit samtidigt som annonsörer och användare lämnat plattformen. De nya användare som tillkommit verkar främst vara trollkonton.

En av Musks nymodigheter för Twitter är en premiumversion, Twitter Blue. Tanken är att Twitter ska dra in pengar genom att fler användare betalar för tjänsten. Den blå bock som förut användes för att verifiera att ett konto tillhörde en kändis eller var ett officiellt konto är därför nu bara till för betalande användare.

Jag har testat Twitter Blue en månad nu, som research för den här krönikan. Så slipper ni andra göra det. Tjänsten är nämligen häpnadsväckande dålig. Efter min provmånad har jag egentligen bara två bra saker att säga:

1. Du kan se Twitter i lila istället för blått (Lila är fint. Gul, röd, grön och orange är andra exklusiva alternativ.)

2. Du kan använda tvåstegsverifiering för att säkra kontot.(Detta var förstås gratis innan Musk klev in. Men för mig som för länge sen borde fått utmärkelsen “Sveriges-mest-otekniska-90-talist” är det ju ändå en fördel.)

Nackdelarna då? Det kostar 130 kronor i månaden. Möjligen lite saftigt för att få en lila display och slippa ta reda på hur man säkrar upp sitt konto utan tvåstegsverifiering.

Och så förstås att den blå bocken gått från att visa att kända personers konton var riktiga, till att bli världens största skämskudde. Iförd en blå dumstrut (för mig är den i och för sig lila) vandrar jag nu runt på Twitter. Det kunde lika gärna vid sidan om namnet stp: ” jag är en tönt som betalar för Twitter”. Twitter är en skolgård. Och Musks blå märke är lika coolt som att komma iförd farsans fotriktiga sandaler på högstadiet.

Twitter Blue är en helt enkelt en märklig sak. Det är en få tjänster jag betalat för i livet som nästan inte tillför något alls.

Elon Musk köpte Twitter för att han vill “rädda yttrandefriheten”. I praktiken verkar det mest handla om att sätta dit hans politiska motståndare. Yttrandefriheten stärks knappast av den armé av rena troll- och desinformationskonton som fått fri lejd efter att Musk bestämt sig för att dra ner på personalen som granskar innehåll.

Musk har även gett möjlighet för diktaturers Twitterkonton att få större spridning på sina tweets. Han menar att det handlar om fri åsiktsbildning. Jag är mer rädd för att det är ett sätt att ersätta det stora bortfallet i annonsintäkter, från alla de företag som lämnat Twitter. Betalningsviljan torde vara stor från skurkstater som ohämmat vill sprida sitt budskap.

Detta finns ännu ett problem med att Twitter Blue är så värdelöst. Redan nu får de som prenumererar större synlighet när de svarar på tweets. Om Twitter fortsätter gå på knäna kan lockelsen bli stor att skruva upp detta, så de som betalar mest syns mest. Då kommer plattformen helt tappa sin relevans som globalt åsiktstorg.

Jag tycker själv väldigt mycket om Twitter. Det är praktiskt för en politiknörd, eftersom jag slipper tråka ut mina vänner på Instagram och Facebook med ständiga uppdateringar vad jag tycker. Där finns likasinnade. Det är bra för snabb informationsinhämtning och folk är ofta ganska roliga.

Men vi får se hur länge det känns värt att stanna. Mest av allt ser jag fram emot att snart bli av med min dumstrut.

Rödgrön majoritet just nu i opinionen.

Förbudet mot politiskt lotteri. Det handlar bara om att försvaga oppositionen. Orban hade varit stolt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV