Medborgarskolan och Ibn Rushd studieförbund går ihop i ett nytt projekt för att tillsammans ta fram metodmaterial för studieförbund och arbetsgivare i syfte att minska diskriminering och rasism.
Det är inom ramen för projektet Power talks som det nya samarbetet mellan de två studieförbunden kommer att äga rum. Målsättningen är att – genom folkbildning som demokratiserande metod – hitta gemensamma lösningar på samhällsutmaningar som intolerans och rasism.
– Det är unikt att två studieförbund som har så olika målgrupper samarbetar med varandra för att lyfta viktiga frågor tillsammans för ett mer inkluderande samhälle och även sprida folkbildning till fler, kommenterar Cesar Vargas, verksamhetschef på Medborgarskolan Syd i ett pressmeddelande.
Samarbetet går ut på att tillsammans arbeta fram ett metodmaterial som riktar sig till studieförbund och arbetsgivare som vill minska diskriminering, förtryck och rasism genom sina verksamheter.
– Det här är en viktig möjlighet för våra organisationer att bredda förståelsen för hur folkbildningen kan bidra till den demokratiska utvecklingen. Vi hoppas att vi ska kunna inspirera fler kommuner och studieförbund att starta liknande folkbildningsinitiativ. Det betyder mer engagemang för, och fler delaktiga i, arbetet med hbtqi-frågor och antimuslimsk rasism, säger Malin Novén, distriktschef Ibn Rushd distrikt södra i ett pressmeddelande.
Projektet, som stöds av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och leds av Jämställd utveckling Skåne i samarbete med de två studieförbunden, pågår i Lund, Malmö, Helsingborg och Kristianstad fram till i sommar. Metodmaterialet presenteras under en slutkonferens i Kristianstad den 1 juni.