Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Med sikte på ny könstillhörighetslag

Under tisdagen genomfördes en demonstration till stöd för en ny könstillhörighetslag baserad på självbestämmande på Sergels Torg i Stockholm.

Över 50 organisationer har skrivit under ett upprop för en ny könstillhörighetslag baserad på självbestämmande. Under tisdagen genomfördes även en demonstration på Sergels torg i Stockholm.
– Det vi begär är grundläggande respekt, säger Peter Sidlund Ponkala, tf förbundsordförande för RFSL. 

Könstillhörighetslagen (förenklat kallad “translagen”) är den lag som reglerar hur ändring av juridiskt kön går till. Enligt nuvarande svensk lagstiftning från 1972 behöver individer först genomgå en utredning för att få ändra juridiskt kön. En lagstiftning som organisationer såsom RFSL menar är ineffektiv och omodern.

– Att Sverige ligger sist i Norden med att ge människor rätt att själva bestämma sitt juridiska kön är pinsamt, men regeringen har nu en chans att göra om och göra rätt, säger Peter Sidlund Ponkala i ett pressmeddelande. 

I samband med riksdagens öppnande den 12 september samlade RFSL och RFSL Ungdom över 50 organisationer i ett upprop för en ny könstillhörighetslag som bygger på självbestämmande. Bland organisationerna som står bakom uppropet finns Akademikerförbundet SSR, Amnesty Sverige och Fridays For Future Sverige. Samtidigt arrangerades en gemensam demonstration på Sergels torg i Stockholm för att uttrycka stöd för en lag som enligt flera talare borde ha varit på plats för länge sedan.

– Det handlar om att staten ska tillgodose transpersoners mänskliga rättigheter, menar Elias Fjellander, förbundsordförande för RFSL Ungdom. 

– Nuvarande lagstiftning är inte förenlig med utlåtanden från flera internationella människorättsorganisationer som betonar individens rätt att själv bestämma sitt kön.

Dylan Dahlberg var en av deltagarna på plats för att visa sitt stöd för en ny könstillhörighetslag.

– Det är synd att det har lovats så mycket men att ingenting händer. Jag önskar att den här frågan skulle tas på större allvar av regeringen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV