Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Domstol stoppar avverkning i Natura 2000-område

Stora Enso avverkar i Värmland i början av 2000-talet.

Länsstyrelsen gav tillstånd till Stora Enso att avverka i ett Natura 2000-område, vilket ledde till överklaganden från miljöorganisationer. Nu har mark- och miljödomstolen avvisat tillståndsansökan och avverkningen är stoppad.

Stora Enso skog AB fick i april 2022 tillstånd av Länsstyrelsen i Värmland för föryngringsavverkning i Natura 2000-området Brattforsheden i Filipstads kommun. Både Naturskyddsföreningen och Skydda skogen överklagade beslutet.

Naturskyddsföreningen skrev i sitt yttrande att varken anmälan eller beslutet tar hänsyn till eller analyserar hur miljön kommer påverkas av den sammanlagda effekten av en intensivlskogsbruksverksamhet i det skyddade området. Man påpekade också att skyddszoner saknades till skogsbevuxen myr, skyddszonen för knärot var otillräcklig och skyddet för taiga ”oklart”.

Liknar tidigare fall

Organisationen Skydda skogen menade att länsstyrelsens beslut var i strid med lagstiftningen, och att bolagets miljökonsekvensbeskrivning var bristfällig. När mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt fattade sitt beslut härom veckan gav man miljöorganisationerna rätt, och upphävde således de tillstånd som länsstyrelsen utfärdat.

Domstolens beslut var inte helt oväntat, säger Elin Götmark från Skydda skogen.

– Det finns ett tidigare fall som liknar detta, där det getts tillstånd i Natura 2000-områden utan att den som ansökt gjort ordentlig miljökonsekvensbeskrivning, och sedan har domstolen dömt att det var fel beslut.

Välkomnar domen

Enligt Skydda skogen brast den aktuella avverkningsansökan i sin
redogörelse för hur avverkningen kommer att påverka de naturvärden som finns. Sverige ska enligt EU-direktiv se till att vissa utpekade
naturtyper har gynnsam bevarandestatus, men länsstyrelsen tog inte
tillräcklig hänsyn till detta ens i ett skyddat Natura 2000-område, understryker Elin Götmark.

– Sverige måste bli bättre på att skydda dessa naturtyper, därför välkomnar vi den här domen.

Länsstyrelsen och Stora Enso har i domstolen anfört att de under många år samrått kring avverkningsåtgärder inom området, och att skogsbruket anpassats utifrån länsstyrelsens synpunkter. Länsstyrelsen har i sin tur framhållit att Natura 2000-området innehåller stora arealer skog som inte uppfyller kriterierna för att klassas som någon Natura 2000-typ, och då kan tillstånd till ett omfattande skogsbruk medges.

Kan inte ställa hur låga krav som helst

Mark- och miljödomstolen skriver i sitt beslut att dialogen mellan bolaget och länsstyrelsen visserligen borde kunna ”främja ett långsiktigt bevarande av de
arter och naturtyper som finns i det skyddade området. Det innebär emellertid inte att kraven på innehållet i en miljökonsekvensbeskrivning avseende de följder en avverkning inom Natura 2000-området kan få på naturmiljön, skyddade arter och området som helhet kan ställas hur låga som helst […].” Domstolen bedömer också att de uppgifter som Stora Enso har redovisat i sin ansökan inte är ”tillnärmelsevis tillräckliga för en prövning för ett Natura 2000-tillstånd”.

Stora Enso uppger till tidningen ATL att de inte tänker överklaga beslutet.

– När det gäller Natura 2000-områden så kan avverkning ibland genomföras utan att skada eller riskera de naturvärden avsedda att skyddas, vilket i så fall alltid sker i samråd med och tillstånd från Länsstyrelsen, säger Carl Norell, presschef på Stora Enso.

Läs mer: 

Ökad risk för att Sveriges sista gammelskogar avverkas

Natura 2000-områden

Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. 

För att uppnå målen för Konventionen om biologisk mångfalds (CBD) ska alla EU-länder utse särskilda områden, så kallade Natura 2000-områden, som tillsammans ska bilda ett ekologiskt sammanhängande nätverk av livsmiljöer. 

I Sverige finns drygt 4 000 olika Natura 2000-områden på en sammanlagd yta av mer än sju miljoner hektar.

Källa: Naturvårdsverket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV