Utbredd koralldöd i flera länder i Centralamerika, Nordamerika och Karibien kan få stora globala konsekvenser för växt och djurlivet i världshaven.
Koraller är hårt drabbade av den värmebölja som pågår runt om i världshaven. Koralldöd och korallblekning har rapporterats på flera platser, även där korallreven inte tidigare har varit utsatt för så hårt tryck.
Amerikanska forskare konstaterar nu att koraller i Panama, Colombia, El Salvador, Costa Rica, Mexico and sex andra länder i Karibien uppvisar betydande tecken på blekning, rapporterar The guardian.
– Jag tror inte att någon av dessa platser har utsatts för liknande stress från värme förut. Det här kommer bara att bli värre ända tills en global reducering av växthusgaserna är på plats. Det är i grund och botten som ett stort fältexperiment, säger forskaren Derek Manzallo som är koordinator för Coral reef watch på National oceanic and atmospheric administration (NOAA), till The guardian.
Förlorar färgen
Korallerna består av koralldjur, också kallade nässeldjur, som oftast återfinns i tropiska vatten och lever i symbios med alger. Koraller är känsliga för temperaturförändringar. När temperaturen ökar lämnar de mikroskopiska algerna koralldjuren, vilka då förlorar sin färg och den näring de får ifrån algerna. Det är den effekt som kan ses när man talar om blekning och koralldöd.
Tidigare i år kom larmrapporter om hur korallerna utanför den amerikanska delstaten Florida hade blekts i stor skala. Detsamma kan komma att ske i år längs med de karibiska öarna om inte temperaturerna sjunker, varnar forskarna.
För Floridas del har den här graden av koralldöd inte rapporterats sedan mätningarna började 1985. Ju högre temperaturer, desto större skador, och desto längre tid för återhämtning. Stressen gör att tillväxten hämmas och att korallerna blir mer mottagliga för sjukdomar.
Massblekning
Korallerna är viktiga för havens ekosystem eftersom de utgör en boplats för en fjärdedel av allt marint liv på eller runt koraller, skriver Naturskyddsföreningen.
Stora barriärrevet i Australien är det korallrev som har varit värst drabbat och har sett ett flertal massblekningar sedan 1998. Där har ungefär hälften av korallerna försvunnit de senaste decennierna.
–Det vi ser nu är början av ännu en global massblekning, säger en forskare till The guardian.