Tidigt på fredagsmorgonen träffade EU-länderna och EU-parlamentet en överenskommelse om att effektivisera energianvändandet i unionen med 11,7 procent till 2030.
– Att spara energi är nyckeln till att rädda vår planet, säger Frans Timmerman, EU-kommissionens vice ordförande, i ett uttalande.
Som en del i EU:s gröna giv, annonserade kommissionen 2021 om att energidirektivet skulle genomgå en revision för att bättre rimma med unionens klimatmål. Sedan dess har det politiska maskineriet malt på, till den kulmen som nåddes tidigt imorse. Då kom förhandlingsgruppen från EU-parlamentet och EU:s medlemsländer överens om en ambitionsnivå, som båda parter kunde köpa.
I ett pressmeddelande beskriver Miljöpartiet överenskommelsen både som en grön framgång och som otillräcklig.
– Energieffektivisering är en förutsättning för att nå våra klimatmål, och dessutom det billigaste och säkraste sättet att minska vårt beroende av import av fossila bränslen från Ryssland. Detta är alltså både en klimatåtgärd och en viktig åtgärd mot de höga energipriserna, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.
Medlemsländerna ville se en lägre ambitionsnivå
Men partiet riktar samtidigt kritik mot EU:s medlemsländer och Sverige som för närvarande är ordförande för Europeiska unionens råd, för att ha hållit nere ambitionsnivån i förhandlingarna.
– Vi gjorde vad vi kunde men överenskommelsen är långt ifrån tillräcklig, eftersom Sverige stretade emot den föreslagna ambitionsnivån långt in på morgontimmarna, säger Alice Bah Kuhnke (MP), huvudförhandlare av energieffektiviseringsdirektivet i EU-parlamentets jämställdhetsutskott.
Enligt Euractiv var parlamentets ingång i förhandlingarna ett mål på 14,5 procent energieffektivisering till 2030, medan EU:s medlemsländer ville begränsa det till 9 procent, vilket också var i nivå med förslaget från kommissionen.